Минула субота підтвердила, що в країні йде масована політична боротьба за шахтарський електорат. Епіцентром цієї боротьби став Луганськ. Зранку форум «Шахтарі — влада — майбутнє» організувала Партія регіонів з ініціативи Луганської обласної ради й за підтримки Профспілки працівників вугільної промисловості України. У ньому взяли участь близько 200 представників шахтарських колективів з Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Кіровоградської, Волинської областей і керівники вугільних міст і районів Луганського регіону. Серед учасників — 19 повних кавалерів шахтарської слави, 14 заслужених шахтарів України, 5 Героїв України. Як заявив на відкритті голова Луганської облради Валерій Голенко, головне завдання форуму —«сказати правду про стан галузі, соціальний стан шахтарів. Гірники обурені: запущений процес згортання вуглевидобутку й скорочення робочих місць на шахтах». Учасники форуму висловили незгоду з політикою уряду стосовно галузі, яка, на їхню думку, веде вуглевидобувну промисловість до банкрутства й краху. Увечері того ж дня в телекомпанії «Ірта», власником якої є народний депутат Володимир Ландик, був організований телеміст «Твій вибір» за участю представників шахтарських регіонів і головних учасників форуму. Мова знову йшла про тяжкий стан галузі й бездіяльність уряду. 
Велику активність у цей день виявили й бютівці. У стінах Луганського обласного академічного російського драматичного театру був проведений форум «Народні збори Луганщини», головною темою розмови на якому став нинішній стан Донбасу і його найближча перспектива. За словами народного депутата Наталі Королевської, Донбасу необхідна серйозна модернізація старих підприємств, розвиток нових перспективних напрямів економіки. 
Другим помітним заходом прихильників Юлії Тимошенко стала телевізійна прес-конференція, в якій взяли участь керівники вугледобувних держпідприємств Луганської області. За заявою її учасників, «останньою краплею, що переповнила чашу терпіння» стало прийняте на недавній сесії Луганської облради звернення до Прем’єр-міністра України з вираженням недовіри міністрові вугільної промисловості України Віктору Полтавцю й вимога відсторонити його від займаної посади. Зокрема, генеральний директор ДП «Донбасантрацит» Борис Перепелиця вважає, що «деякі впливові члени Партії регіонів зацікавлені в закритті й банкрутстві таких державних вугільних підприємств, як «Свердловантрацит», «Ровенькиантрацит», закритті трьох шахт «Луганськвугілля» і ліквідації ДП «Донбасантрацит». Представники вугільної галузі Луганщини, що брали участь у розмові, навпаки вважають, що завдяки своєчасним і кваліфікованим управлінським рішенням Кабміну й, зокрема, міністра вугільної промисловості Віктора Полтавця, галузь змогла вижити в умовах економічної кризи й сьогодні має підбадьорюючі перспективи для розвитку.