Учора з робочою поїздкою на Чернігівщині побував Голова Верховної Ради Володимир Литвин. У першій половині дня керівник парламенту відвідав ВАТ Прилуцький завод «Білкозин». Це підприємство єдине в Україні й одне з небагатьох у Європі спеціалізується на виготовленні штучних колагенових оболонок для використання у виробництві ковбасних виробів, сосисок та інших харчових продуктів.
Голова Верховної Ради України ознайомився з роботою заводу, поспілкувався з його трудівниками про проблеми сьогодення. У свою чергу, керівництво заводу, представники профспілки поділилися наболілим з керівником законодавчого органу. Вони також висловили сподівання, що Верховна Рада плідніше працюватиме в інтересах територіальних громад.
Зокрема, підприємству не повернуто майже 5 млн. ПДВ. З цих причин уже три місяці є борг із зарплати. «Виникла парадоксальна ситуація, — прокоментував згадане журналістам В. Литвин. — Завод виробляє якісну продукцію, 90 відсотків якої йде на експорт. Тобто він заробляє валюту державі, а остання не повертає ПДВ, через що виникають проблеми з оплатою праці людей». Голова Верховної Ради обіцяв розібратися з поверненням ПДВ.
У другій половині дня Голова Верховної Ради провів прес-конференцію у Прилуках. Він також зустрівся з мешканцями Прилуцького та Ічнянського районів. У ході розмов з людьми порушувалися питання про земельну реформу, корупцію чиновників, недієздатність влади в Україні.


Сергій ПАВЛЕНКО.


Чернігівська область.


***


Ненадання четвертого траншу кредиту МВФ не матиме для України жодних наслідків, «бо менше треба буде віддавати». Таку думку висловив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, відповідаючи на запитання журналістів у суботу під час робочої поїздки до м. Біла Церква Київської області.
За його словами, «нічого страшного не відбудеться, бо страшне вже відбулося, адже протягом року Україна отримала 11 млрд. доларів кредиту, і водночас за межі країни було виведено 14 млрд. доларів».
При цьому керівник парламенту зазначив, що МВФ надає кредити лише під певні умови й визначає економічні параметри, беручи тим самим економіку держави-позичальника під свій контроль.


***


Для забезпечення обороноздатності армії у бюджеті наступного року на потреби Збройних Сил повинно бути виділено близько 20 млрд. грн., а це близько 2% ВВП. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з військовослужбовцями.
Спілкуючись із журналістами, В. Литвин зазначив, що вбачає позитив у тому, що хоча б під час виборчої кампанії заговорили про проблеми армії. «Стан в армії віддзеркалює стан справ у суспільстві, а ситуація досить складна», — зазначив він.
В. Литвин, відповідаючи на запитання журналістів, зазначив, що Україна сьогодні тринадцята серед країн світу за чисельністю Збройних Сил, і при цьому посідає одне з останніх місць за показниками фінансування армії. Він навів приклад, що на одного військовослужбовця в Україні витрачається менш як 2 тисячі доларів на рік, у той час як на одного польського вояка припадає 14 тисяч доларів на рік.
Керівник парламенту побував у військовій частині Сухопутних військ, дислокованій у Білій Церкві. В. Литвин привітав особовий склад частини з Днем Сухопутних військ України і молоде поповнення частини — з прийняттям присяги.


Прес-служба Верховної Ради України.