Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав учора з днем народження Марію Штепуляк, якій виповнилося сто років. Ювілярка мешкає в селі Порохове Бучачського району на Тернопільщині, але сотий день народження приїхала святкувати до доньки в Київ.
В. Литвин подарував Марії Йосипівні ікону Святого Миколая Угодника та кошик зі святковими гостинцями.
У сім’ї пані Марії розповідають, що в роки війни вона власноруч поховала 100 загиблих у боях радянських воїнів. Тоді місцевий священик сказав їй, що за такі діяння вона житиме сто років, а якщо в столітній день народження отримає в подарунок ікону, то житиме й далі.
В. Литвин поспілкувався з Марією Йосипівною, її дітьми, онуками, правнуками. В розмові з журналістами він зазначив, що «ця людина прожила довге, непросте життя, багато й тяжко працювала, але зберегла віру в життя і незгасний оптимізм. Це — достойне поваги і захоплення».
Голова Верховної Ради висловив переконання, що національною ідеєю в державі повинна стати ідея збереження народу, адже середня тривалість життя в Україні — близько 70 років. При цьому він наголосив, що серед факторів, які впливають на тривалість життя, лише 20 відсотків належать до медичних аспектів, усе інше — це якість харчових продуктів, якість води та зовнішнього середовища, якість життя людей.
В. Литвин зауважив, що держава повинна взяти на себе турботу про одиноких людей похилого віку, адже не всі вони мають родину, як сьогоднішня ювілярка.


Прес-служба Верховної Ради України.