Минулої суботу в с. Дідівцях Прилуцького району заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко та народний депутат України Валерій Дубіль відкрили меморіальну дошку на будинку, в якому в 1875—1885 роках проживав з коханою дружиною Аліною Крагельською відомий історик та письменник Микола Костомаров. При цьому представники Верховної Ради довели до відома громадськості кілька депутатських ініціатив. Перша з них — започаткування музею-садиби Костомарова, відродження паркового ансамблю в колишньому поміщицькому маєтку, відновлення церкви, озера.
Фонд Миколи Томенка «Справедлива Україна» разом з народними обранцями Валерієм Дубілем, Іваном Куровським, Олегом Ляшком також розпочали акцію «Микола Костомаров повертається на Чернігівщину».
— Наш вибір — не випадковий, — сказав на урочистостях з цієї нагоди Микола Томенко. — Микола Іванович Костомаров зміг одночасно бути відомим істориком, літератором і громадсько-політичним діячем. Несправедливість, що до цього часу немає жодного музею Костомарова, слід виправляти.
Як повідомив ініціатор відновлення унікальної меморіальної садиби Костомарових, свята справа започатковується без державної підтримки.
Народний депутат України Валерій Дубіль одним з перших долучився до акції.
— Так склалася моя доля, що в Дідівцях я збудував собі будинок, тут проживаю, — сказав він. — Отож не можу бути байдужим до того, як гине без господаря покинута садиба Костомарова. Постараюся з моїми колегами-депутатами відродити її за два-три роки.
За попередніми оцінками, реконструкція садиби обійдеться в 6—7 мільйонів гривень. Народні депутати переконані, що з допомогою меценатів зберуть такі кошти.

Чернігівська область.
На знімку: заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко (у центрі), народний депутат України Валерій Дубіль (праворуч) та керівник проекту реконструкції садиби-музею, заслужений діяч мистецтв України Борис Дєдов на урочистостях з нагоди відкриття меморіальної дошки на будинку Костомарова.


Фото автора.