Прикарпатці досить скромно відзначили 70-річчя утворення області. Майже до останнього дня керманичі краю вагалися — відзначати цю дату чи ні. На прес-конференції, що відбулася напередодні, голова ОДА Микола Палійчук на запитання кореспондента «Голосу України», чи святкуватиме Прикарпаття цей ювілей, відповів, що «святкувати його не будемо, однак відзначимо цю подію вечором-реквіємом».

 Свою позицію Микола Васильович пояснив так: «Ми не маємо права забувати свою історію». Йдеться про те, що радянська влада принесла багато біди прикарпатцям. Десятки тисяч людей було вбито, сотні тисяч вивезено в Сибір. «Це не перемога України — утворення 70 років тому Станіславської області в складі Української РСР», — вважає керівник області. Позицію голови ОДА в цьому питанні, очевидно, поділяють і депутати обласної ради, які не прийняли з цього приводу жодного рішення і, по суті, проігнорували цю дату. Голова ОДА підписав розпорядження про відзначення 70-річчя утворення області буквально за кілька днів до ювілею.

Формат відзначення несподівано було змінено. Замість вечора-реквієма в обласному академічному музично-драматичному театрі імені І. Франка відбулася мистецька акція «1939—2009. Зарубки на дереві роду» (автор проекту письменник Богдан Томенчук). Глядачам продемонстрували невеличкий відеосюжет про історію та сьогодення області, після чого з промовою виступив Микола Палійчук. Він ще раз окреслив свою позицію і ставлення до цієї дати: «Непросто говорити про сім десятиліть, що минули. То були суперечливі часи — одні віддавали душу, інші вкладали душу, а ще інші душу забирали... Наше завдання — розбудувати українську державу ще успішніше, ніж ті, хто ще зовсім недавно за неї боролися. Треба перейти нарешті від безперервної боротьби до повсякденної праці», — закликав голова ОДА.

Микола Палійчук поділився своїм баченням області через сімдесят років. «Я переконаний, що це буде незалежна Україна і область розвиватиметься набагато більшими й кращими темпами, ніж зараз», — сказав він. При цьому він зазначив, що в спадок від Радянського Союзу регіон отримав досить «неконкурентну економіку». «Всі наші заводи були пов’язані з Росією напряму. Величезна кількість їх працювала на військово-промисловий комплекс. Тож коли Союз розпався, заводи залишилися без замовлень, а люди, відповідно, — без роботи. Тому за двадцять останніх років частина заводів переорієнтовується або робить альтернативні кроки для того, щоб мати сировину і надійні ринки збуту. Економіка молода, але фундамент закладено і перспективи досить хороші. Думаю, через сімдесят наступних років це буде один з найпотужніших регіонів», — зазначив він. Відзначення завершилося концертом професійних і аматорських колективів і виконавців області.

Про 70-річчя утворення області прикарпатцям нагадала ще одна подія — книжково-ілюстративна виставка «Івано-Франківська область: історія і сьогодення», що відкрилася в універсальній науковій бібліотеці імені І. Франка. Вона показує Прикарпаття як один із найбільш розвинутих регіонів України, край з багатовіковою історією, значними природними ресурсами, розвинутою промисловістю. Особливою гордістю прикарпатців є те, що саме на території теперішньої Івано-Франківщини зародилося могутнє Галицьке князівство, а місто Станіслав свого часу було навіть столицею Західно-Української Народної Республіки. Івано-Франківщина також є батьківщиною оспіваних у «Слові о полку Ігоревім» князя Ярослава Осмомисла і княгині Ярославни, легендарної дівчини з Рогатина Роксолани, що свого часу стала дружиною султана Сулеймана Пишного і відіграла значну роль у політичному житті Туреччини XVІ століття. Тут народилися керівник опришківського руху Олекса Довбуш, сподвижник Богдана Хмельницького Семен Височан, письменники Іван Вагилевич, Василь Стефаник, Марко Черемшина, Лесь Мартович, Марійка Підгірянка, мистецтвознавець Святослав Гординський, композитор Анатолій Кос-Анатольський, художники Ярослав Пстрак та Василь Касіян, скульптори Михайло Бринський та Григорій Крук, провідні діячі національно-визвольного руху Дмитро Вітовський та Степан Бандера. Тут бували і працювали Іван Франко, Михайло Грушевський, Денис Січинський, Олександр Олесь, Богдан Лепкий, Олекса Новаківський, Михайло Коцюбинський, Максим Рильський та інші відомі особистості. А ще Івано-Франківщина — край, де кожен з етнографічних регіонів — Гуцульщина, Бойківщина, Покуття чи Опілля — це унікальний осередок народних традицій і ремесел, які зберігаються, розвиваються і передаються з покоління в покоління від батька до сина.

 

 

 

 

Івано-Франківськ.

 

 

Фото автора.