Цього тижня в Київському інституті кібернетики відбувся науковий семінар, присвячений 90-й річниці від дня народження Катерини Логвинівни Ющенко (1919—2001). 
Вона — видатний учений-математик, фахівець із програмного забезпечення комп’ютерів, член-кореспондент НАН України, Заслужений діяч науки, лауреат двох Державних премій . Семінар, який щороку проводиться зусиллями Національної академії наук України, Інституту кібернетики імені В. Глушкова НАН України та Києво-Могилянської академії, проходив у рамках пленарного засідання Шостої міжнародної конференції «Теоретичні та прикладні аспекти побудови програмних систем» — TAAPSD 2009.
Вона народилася в Чигирині. Батько, Логвин Рвачов, був учителем, а мати вчилася читати(!) за підручником арифметики. Може, саме тому троє їхніх дітей стали відомими математиками. На семінарі лунало багато теплих слів про Катерину Логвинівну — від учнів, послідовників, колег. «Чуйна, мудра, багатьом допомогла стати на ноги. Ця жінка володіла внутрішньою енергетикою наукового дослідника, спростувала «теорію», нібито наука — справа чоловіча». Вона писала перші програми для першої вітчизняної ЕОМ. Визначальний етап діяльності Катерини Логвинівни — дослідження й розробки, пов’язані з поняттям адресного програмування. Дослідницьку і науково-організаційну роботу К. Ющенко сполучала з активною громадською працею, входила до редколегії журналів «Кібернетика і системний аналіз», «Проблеми програмування». К. Ющенко — автор більш як 200 наукових праць, з них три десятки монографій і підручників, окремі з них вийшли двома-трьома накладами і перекладені за кордоном. Ця талановита, сильна і віддана справі жінка активно працювала упродовж свого життя. Разом зі створеною нею школою наукового програмування буде жити ім’я Катерини Ющенко, відомої не лише на пострадянському просторі, а й в усьому світі.