Досвід загальнопольського проекту «Прозора Польща» стане у пригоді учасникам пілотного етапу акції «Прозора Україна», котра охопить 25 міст з усіх областей нашої держави. Про це йшлося на семінарі-майстерні у Черкасах, проведеному з участю польських, німецьких та українських експертів розвитку місцевого самоврядування.

Наступного року в Польщі відзначатимуть 20-ліття перших в історії післявоєнної країни демократичних виборів. Це будуть роковини травневих комунальних виборів 1990 року, якими запроваджено місцеве самоврядування. Немає сумніву, наголошували гості черкащан, активісти «Прозорої Польщі», що встановлення локальної влади — самоврядування — завершилося справжнім успіхом.
— Достатньо згадати, — підкреслював Ришард Нємчук, секретар повіту з міста Тшебятув, — який вигляд мали польські міста і села до реформи місцевого самоврядування і які вони мають нині. Достатньо також переглянути статистичні дані щодо їхньої теперішньої ресурсної бази, аби зробити неупереджені висновки щодо ефективності і результативності децентралізації влади.
Утім, зазначив керівник проекту «Міжнародне партнерство в програмі «Прозора Україна» Пшемислав Фенрих, без активної участі територіальних громад у становленні місцевого само-
врядування, без громадського контролю, цих успіхів досягнути було б нелегко, а то й неможливо.
Розвиток ефективного та етичного самоврядування, говорили учасники семінару-майстерні, створює для членів місцевих спільнот засади участі у здійсненні влади, в утвердженні демократії. Особливе місце у цьому процесі належить загальнопольській акції «Прозора Польща», котра пропагує результативну, етичну владу, вільну від корупції та інших протиправних дій. Активну участь у цьому проекті взяли неурядові організації, незалежні засоби масової інформації, зокрема, «Газета виборча», яку представила у Черкасах журналістка Агнешка Кухцінська-Курч.
— Етичність та моральність суспільства, влади, кожного громадянина, — поділився експерт акції «Прозора Україна», голова канівської громадської організації «Фонд розвитку «Шевченків край» Яків Прогнімак, — є визначальними категоріями для збереження того ж таки суспільства та його подальшого розвитку. І це особливо актуально — навіть критично — для української спільноти сьогодні. Ми маємо розуміти, що прозоре, етичне та ефективне місцеве самоврядування є цілком можливим і реальним через впровадження певних управлінських моделей чи технологій, що вже існують та застосовуються у світі. Одна з них — модель, що базується на досвіді загальнопольської акції «Прозора Польща».
Дві громадські організації — Інститут демократії імені Пилипа Орлика з України та Фундація розвитку місцевої демократії з Польщі крок за кроком адаптують досвід «Прозорої Польщі» до українських реалій. Уже підготовлено фахівців-експертів, котрі працюють з містами для проведення акції «Прозора Україна».
Усі ці заходи стали можливими завдяки підтримці з боку урядів Польщі та Канади в межах програм польсько-канадської співпраці для розвитку та польсько-американської фундації свободи «Зміни в регіоні», а також міністерства закордонних справ Польщі. Проект «Міжнародне партнерство задля «Прозорої України» здійснюється за фінансової допомоги Норвегії.
— Після ознайомлення представників місцевого самоврядування та громадськості України з моделлю етичного та ефективного управління, — поінформував Яків Прогнімак, — буде враховано досвід кожного міста і селища, творчі напрацювання експертів, кожного громадянина, котрий внесе свої конструктивні пропозиції. Я впевнений, що акція «Прозора Україна» допоможе змінити і вдосконалити стандарти місцевої влади задля того, щоб європейське, етичне та прозоре управління стало нормою і правилом самоврядної України.

Черкаси.