23—25 листопада 2009 року в м. Москві (Російська Федерація) відбулося тридцять четверте пленарне засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС, у якому взяла участь Постійна делегація Верховної Ради України у такому складі:
ЯНКОВСЬКИЙ Микола Андрійович — член Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, керівник Постійної делегації Верховної Ради України у ПАЧЕС 
ЗОЗУЛЯ Руслан Петрович — член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, член Постійної делегації Верховної Ради України у ПАЧЕС 
ПОДГОРНИЙ Сергій Петрович — голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, член Постійної делегації Верховної Ради України у ПАЧЕС 
СКУБЕНКО Володимир Петрович — голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, член Постійної делегації Верховної Ради України у ПАЧЕС 
БОРОДІН Всеволод Володимирович — член Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, заступник члена Постійної делегації Верховної Ради України у ПАЧЕС 
У роботі Генеральної асамблеї взяли участь парламентські делегації 10 країн-членів ПАЧЕС, представники головування та Постійного міжнародного секретаріату ОЧЕС, Ділової ради ЧЕС, Мережі Чорноморських університетів, Чорноморського банку торгівлі і розвитку, делегації спостерігачів — Національних Зборів Республіки Білорусь, Сенату Французької Республіки, Національної Асамблеї Французької Республіки, Кнесету Держави Ізраїль, Національної Ради Словацької Республіки, Асамблеї Західноєвропейського союзу, Парламентського виміру ЦЄІ, Європейського парламенту, Міжпарламентської асамблеї СНД, Міжпарламентської асамблеї Євразійської економічної співдружності, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентських Зборів Союзу Білорусі і Росії, у ролі гостей — Балтійської парламентської конференції, Міжпарламентської асамблеї Православ’я, Парламентського союзу держав-членів Організації Ісламської конференції, а також Фонду «Мармара».
23 листопада відбулося 41-ше засідання Бюро Асамблеї, в якому взяли участь Президент ПАЧЕС Б. Гризлов (Росія) та віце-президенти ПАЧЕС М. Роджин (Румунія), С. Шишкарьов (Росія), М. Чічек (Туреччина), М. Янковський (Україна).
Члени Бюро затвердили Протокол 40-го засідання Бюро, яке відбулося 11 червня 2009 року в м. Бухаресті (Румунія), розглянули процедурні питання тридцять четвертої пленарної сесії Асамблеї, інформацію про участь представників ПАЧЕС у міжнародних заходах у період з грудня 2009 р. до червня 2010 р., звіт віце-президента Асамблеї з фінансових питань щодо виконання бюджету ПАЧЕС, звіт про діяльність Парламентської асамблеї, а також питання щодо виборів віце-президента Асамблеї з фінансових питань.
На розгляд Бюро було подано кандидатуру В. Геранідіса (Греція).
Відповідно до календаря ПАЧЕС проведення наступного засідання Бюро заплановано на 8 червня 2010 року в м. Белграді (Сербія).
Цього ж дня відбулося засідання Постійного комітету ПАЧЕС, в якому взяли участь керівники парламентських делегацій країн-членів Організації, члени Бюро Асамблеї і голови трьох її комітетів.
Відповідно до порядку денного учасники затвердили Протокол 33-го засідання Постійного комітету, яке відбулося 11 червня 2009 року в м. Бухаресті (Румунія), розглянули інформацію щодо нових мандатів, відповідно до якої передбачалося затвердити склад албанської, болгарської, грецької і молдавської делегацій, а також внести зміни до складу вірменської і турецької делегацій.
У контексті обговорення питання про внесення змін до Регламенту Асамблеї стосовно обмеження строків перебування на керівних посадах Міжнародного секретаріату Постійним комітетом було прийнято рішення про необхідність доопрацювання згаданого питання в рамках додаткового засідання Робочої групи з питань Регламенту.
Наступне засідання Постійного комітету вирішено провести 8 червня 2010 року в м. Белграді (Сербія).
23—24 листопада 2009 року відбулися пленарні засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС під головуванням Президента Асамблеї, Голови Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Б. Гризлова за участю членів Бюро Асамблеї, Постійного комітету, національних делегацій країн-членів ПАЧЕС, спостерігачів, гостей і представників дипломатичного корпусу.
На церемонії відкриття 34-го Пленарного засідання Асамблеї виступив Президент Асамблеї Б. Гризлов, який у своєму вітальному слові щиро привітав зацікавленість Європейського Союзу у співпраці з Організацією Чорноморського економічного співробітництва. Він відзначив, що ПАЧЕС, а особливо ті країни-члени, які водночас є членами ЄС, повинні проводити роботу з метою значної активізації діалогу з Європейським Союзом. У цьому контексті істотне значення має подальше поглиблення відносин ПАЧЕС з Європейським парламентом як на інституційному, так і на найвищому рівнях.
У рамках урочистої частини заходу було зачитано вступні промови Президента Російської Федерації Д. Медведєва та міністра закордонних справ Республіки Болгарія Р. Желєвої (як представника країни, що головує в ОЧЕС).
Відповідно до порядку денного заходу було ухвалено Протокол 33-го пленарного засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС, яке відбулося 11—13 червня 2009 року в м. Бухаресті (Румунія).
У подальшому Асамблеєю було затверджено новий склад албанської, болгарської, грецької і молдавської делегацій, а також внесено деякі зміни до складу вірменської і турецької делегацій.
У рамках загальної дискусії, участь у якій взяло близько 15 осіб, обговорювалася тема «Розвиток міжнародних транспортних коридорів і забезпечення енергетичної безпеки країн-членів ЧЕС і Європи».
Україна у згаданій дискусії була представлена керівником Постійної делегації Верховної Ради України у ПАЧЕС М. А. Янковським. У своєму виступі він у загальних рисах окреслив місце України в системі транспортно-комунікаційних коридорів світової спільноти. За словами керівника делегації, Україна ініціювала створення альтернативного шляху транспортування вантажів водою — сухопутного транспортного коридору для контейнерних перевезень «Новий шовковий шлях», де залізничними дорогами Китаю, Казахстану, Росії та України вантажі доправляються до Польщі з подальшим їхнім розподілом у Німеччину, Словаччину, Чехію, Угорщину та інші країни Європейського Союзу. У 2008 році було здійснено експериментальний пропуск контейнерного потяга за маршрутом Шеньчжень (Китай) — Пардубіце (Чехія). Відповідна робота проводиться в рамках програми розвитку міжнародного транспортного коридору «Європа—Кавказ—Азія». Зокрема, йшлося про розвиток і розширення морських паромних перевезень Іллічівськ—Варна, Іллічівськ—Дериндже, Одеса—Стамбул, Керч—Поті—Батумі.
У контексті питання забезпечення енергетичної безпеки країн-членів ОЧЕС М. А. Янковський наголосив, що Україна, як важливий суб’єкт стабільності в регіоні, прагнутиме закріпити свій статус надійної транзитної країни і власну енергетичну безпеку розглядає в контексті посилення співробітництва як з ЄС, так і з Росією. Наприкінці свого виступу керівник української делегації запевнив присутніх у тому, що наша держава й надалі братиме участь у вдосконаленні системи загальноєвропейської енергетичної безпеки, затвердженні правових засад і загальних правил поведінки для всіх учасників енергетичного ринку, які виключатимуть «енергетичні війни», що значною мірою шкодять економічним процесам у країнах Причорномор’я.
Згідно з Правилами процедури Асамблеї було проведено чергові вибори віце-президента ПАЧЕС з фінансових питань, за результатами яких відповідну посаду на наступний дворічний термін обійняв представник Грецької Республіки В. Геранідіс.
У подальшому на розгляд Асамблеї було винесено доповіді й рекомендації трьох загальних комітетів.
У рамках Комітету з економічних, торговельних, технологічних і екологічних питань було обговорено питання «Використання водних ресурсів у Чорноморському регіоні».
Під час дискусії було відзначено, що охорона і використання водних ресурсів мають першочергове значення, у той час як сучасні екологічні виклики закликають усі країни посилити співпрацю, спрямовану на сталий розвиток і реалізацію принципів Декларації Ріо з питань довкілля та розвитку, а також Декларації розвитку тисячоліття. Парламентська асамблея ЧЕС визнає той факт, що Чорноморський регіон потерпає від низки екологічних проблем, включаючи такі негативні тенденції як забруднення довкілля, знищення біологічного різноманіття, нераціональне землекористування та зміна клімату. В доповіді, зокрема, відзначалося, що зміна клімату має руйнівний вплив на водні ресурси, природні гідрологічні процеси і екосистеми.
У розділі Комітету з правових і політичних питань обговорювалося питання «Раціональне використання природних ресурсів у Чорноморському регіоні: зміцнення законодавчої бази». Доповідачем зі згаданого питання було призначено члена Постійної делегації Верховної Ради України у ПАЧЕС, заступника голови Комітету Асамблеї з правових і політичних питань С. П. Подгорного, який у загальних рисах розглянув проблему використання природних ресурсів і здійснив огляд відповідних національних і міжнародних законодавчих норм з метою вироблення загального підходу до розв’язання згаданої проблеми. В рамках своєї доповіді він підкреслив, що в умовах обмеженості природних ресурсів їх раціональне використання є суттєвою передумовою забезпечення сталого соціально-економічного розвитку. Парламентарії країн-членів ЧЕС виступили за використання інноваційних підходів у царині раціонального використання природних ресурсів, збереження екологічно здорових ландшафтів і довгострокового економічного процвітання з урахуванням спільних завдань, а також конкретних національних і регіональних пріоритетів розвитку. У доповіді зазначалося, що природні ресурси повинні охоронятися, примножуватися та використовуватися з урахуванням регіональних, національних і місцевих можливостей. С. П. Подгорний під час свого виступу також окреслив коло питань, які виникають у сфері використання природних ресурсів у світлі їх нового глобального бачення, а також приділив належну увагу значенню національної, регіональної і міжнародної співпраці у сфері раціонального природокористування.
Розглядаючи питання Культурного комітету ПАЧЕС — «Формування екологічної свідомості і норм поведінки в країнах-членах ЧЕС» — учасники зібрання усвідомили той факт, що захист довкілля є невід’ємною частиною людського добробуту, а також необхідною умовою для досягнення мети сталого розвитку, визначеної в Декларації Ріо. Асамблея вважає, що ключем до формування екологічної свідомості і норм поведінки в країнах-членах ЧЕС є якісна освіта та інформація, а також більш широке залучення до участі громадськості. Парламентарії із задоволенням відзначили, що екологічна свідомість у регіоні ЧЕС за останні роки зрушилася в позитивному напрямі, й підкреслили роль регіональних, міжнародних урядових і неурядових організацій у впровадженні чисельних програм та проектів у цій галузі.
Доповіді й рекомендації зі згаданих питань отримали позитивні відгуки і були схвалені в цілому.
У подальшому Асамблеєю було розглянуто проект бюджету ПАЧЕС на 2010 фінансовий рік та Аудиторський звіт за 2009 рік.
Зі звітом виступив член Бюджетно-аудиторської комісії ПАЧЕС В. П. Скубенко (Україна), який поінформував присутніх про діяльність згаданого органу в 2009 році та завдання, що постали перед членами Комісії. За його словами, було проведено перевірку виконання бюджету за 2008 фінансовий рік, фінансової звітності й дотримання чинних нормативів, визначених у Фінансових правилах. Бюджетно-аудиторська комісія ПАЧЕС під час своєї роботи у Стамбулі за участю віце-президента Асамблеї з фінансових питань та сприяння співробітників Міжнародного секретаріату підготувала проект бюджету ПАЧЕС на 2010 рік з урахуванням виконання бюджету в 2008 році, затвердженого бюджету 2009 року і календаря запланованих та ймовірних заходів. На завершення виступу В. П. Скубенко коротко зупинився на питанні дохідної частини бюджету і відзначив позитивні зрушення в питанні надходження внесків від країн-членів. У 2009 році всі без винятку країни перерахували кошти на рахунок ПАЧЕС.
Тридцять п’яте пленарне засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС було погоджено провести в м. Белграді (Республіка Сербія) 8—10 червня 2010 року, а також затверджено основні питання порядку денного на основі доповідей, які готуватимуться на засіданнях комітетів навесні наступного року, а саме:
— продовольча безпека в країнах-членах ЧЕС;
— правові основи регулювання цивільної авіації в країнах-членах ЧЕС;
— захист жінок від насилля в країнах-членах ЧЕС.
Під час церемонії закриття тридцять четвертого пленарного засідання Асамблеї віце-президент ПАЧЕС, керівник Російської делегації у ПАЧЕС С. Шишкарьов урочисто передав головування в Організації на наступний піврічний термін представнику Сербської делегації в Асамблеї Й. Табакович.
Після завершення 34-го пленарного засідання ГА ПАЧЕС за безпосереднього сприяння АТ «Газпром» для парламентаріїв Асамблеї було організовано подорож до Нового Уренгоя з метою ознайомлення з газовими родовищами Російської Федерації.
Інформацію підготовлено секретаріатом Постійної делегації Верховної Ради України у ПАЧЕС.