У ході підготовки стадіону до чемпіонату Європи з футболу 2012 року Національний спортивний комплекс «Олімпійський» нині перебуває на черговій реконструкції, масштабнішій за попередні. Вона триватиме до 2011 року (реконструкція стадіону, спортивних споруд, прилеглої території). Цей проект, розглянутий і затверджений Кабінетом Міністрів України в червні 2009 року, цілком відповідає всім нормам і вимогам УЄФА. Після завершення підготовки до чемпіонату Європи 2012 року в Україні буде два стадіони класу «еліт» — НСК «Олімпійський» (Київ) і «Донбас Арена»(Донецьк).

 

Як і кожна будівля столиці, Національний спортивний комплекс має свою історію. Її можна простежити навіть у назвах споруди: Сталінський Республіканський стадіон, стадіон імені Хрущова (на той час — першого секретаря ЦК КПУ), Київський Центральний стадіон, Республіканський стадіон. 1996 року, відповідно до указу Президента України, Державне спортивно-виробниче підприємство «Республіканський стадіон» одержало назву Національний спортивний комплекс «Олімпійський».

А будівництво самого стадіону почалося ще 1936 року на місці колишньої арени «Червоний стадіон» (відкрито 1923 року). За проектом архітектора Михайла Гречини місткість нового стадіону мала становити 50 000 глядацьких місць. Відкриття його було намічено на 22 червня 1941 року, але із зрозумілих причин не відбулося. В 1966—1968 роки з огляду на популярність футболу було проведено масштабну реконструкцію стадіону — добудовано другий ярус трибун. Після чого стадіон умістив 100 000 глядачів.

На його території були побудовані: критий тенісний корт, де можна було проводити також змагання з гандболу й волейболу; два тренувальні футбольні поля; кілька відкритих майданчиків для гри в теніс із ґрунтовим покриттям; тренувальний сектор для метальників; трамплін для стрибків на лижах.

В 1978—1980 роках на споруді, перейменованій на «Республіканський стадіон», знову було проведено реконструкцію, у зв’язку з підготовкою до Олімпійських ігор 1980 року. Стадіон був повністю оновлений і реконструйований. Установлено потужніше освітлення — 1500 люкс (4 щогли). Місткість стадіону залишилася незмінною — 100 000 посадкових місць. На той час «Республіканський стадіон» був одним із найбільших стадіонів не тільки СРСР, а й Європи.

З метою приведення НСК «Олімпійський» до сучасних міжнародних стандартів в 1997—1999 роках проводилася ще одна реконструкція. Після тієї, котру проводять тепер, в 2012 році НСК «Олімпійський» прийме три матчі групового турніру, один із чвертьфіналів і фінал чемпіонату Європи з футболу. Арена, котру здадуть в експлуатацію 2011 року, зможе прийняти 69 004 чоловік.

Фото з фондів Укрінформу.