Прем’єр-міністр має невідкладно звернутися з поданням до парламенту про звільнення Юрія Луценка з посади міністра внутрішніх справ — про це йдеться у листі Президента України Віктора Ющенка до прем’єра Юлії Тимошенко.
Як повідомляє прес-служба глави держави, Президент у своєму листі відзначив, що до такого звернення його спонукало значне послаблення активності боротьби із корупцією та злочинністю. «За останні роки Україна істотно погіршила свій рейтинг доброчесності: із 99-го місця у 2006 році до 146-го у 2009 році, — наголошує В. Ющенко. — Згідно із черговим звітом міжнародної правозахисної організації Transparency Іnternatіonal щодо рівня корупції у світі «Барометр глобальної корупції-2009», Україна посіла останню сходинку серед «нових незалежних країн».
В. Ющенко звертає увагу на те, що утримується тенденція зменшення кількості викритих корупційних правопорушень (на 13,9 відсотка) та притягнутих до адміністративної відповідальності корупціонерів (на 15,4 відсотка). Водночас кількість злочинів зростає, однак їх розкриття щомісяця стає дедалі нижчим і досягло, на його погляд, критичної межі, коли залишаються нерозкритими більше 30 відсотків злочинів.
«Свої непрофесійні дії та провальні результати роботи Ю. Луценко намагається перекласти на інших осіб, — стверджує Президент. — Мушу констатувати, що сьогодні правоохоронні органи продовжують працювати неефективно. Головне завдання правоохоронної системи, яке полягає у безумовному забезпеченні конституційних прав і свобод кожної людини і громадянина, не виконується. Неодноразове привернення уваги міністра внутрішніх справ України до активізації роботи у системі правоохоронної діяльності ігнорується. Ураховуючи викладене, пропоную невідкладно звернутися з поданням до Верховної Ради України про звільнення Ю. Луценка із займаної посади міністра внутрішніх справ України».
Водночас міністр відкидає всі звинувачення Президента. На прес-конференції після наради В. Ющенка з силовиками у середу, яку В. Луценко залишив після гострої критики на свою адресу, головний міліціонер заявив: «Президент шукає лише можливості різко критикувати, абсолютно не розбираючись у стані справ». Ю. Луценко відзначив, що готовий приймати критику до себе особисто, до стану справ у міністерстві, але він «проти обпльовування, дискредитації і деморалізації 220 тисяч офіцерів, які в дуже тяжких умовах несуть свою службу». Міністр також зауважив, що за всі роки президентства Ющенка фігурантами кримінальних справ стали 600 чиновників, які призначаються указами Президента або керівниками президентської вертикалі. «Я за цей рік 600 міліціонерів звільнив із порушенням кримінальних справ за зраду погонів, а Віктор Андрійович жодного з «своїх» не те що не звільнив, навіть не відсторонив від посад, — сказав Ю. Луценко. — Сотні розкрадачів бюджету сидять у нього за спиною, але він абсолютно не збирається боротися з ними... Не я спокійно спостерігав за розкраданням сотень мільярдів гривень, які виділив НБУ комерційним банкам і які пропали ніхто не знає де... Ще раз підкреслюю: сотні мільярдів пішли повз державні інтереси під повне прикриття Президента Ющенка».