Безумовно, найгучніша подія тижня — лист Президента до прем’єра. У ньому Віктор Ющенко пропонує зробити подання Верховній Раді про звільнення Юрія Луценка з посади міністра внутрішніх справ. (Докладніше про лист і реакцію політиків на нього читайте в сьогоднішньому номері).
Що ж спонукало главу держави на такий крок? На нараді, на якій обговорювалися питання боротьби з корупцією, Президент розкритикував МВС за прорахунки у боротьбі з цим явищем, оскільки Україна за два роки перемістилася у рейтингу корумпованих країн з 99-го на 146-те місце. Міністр не знайшов нічого кращого, як образитися і залишити нараду. Та ще й наговорити всіляких образливих слів на адресу Віктора Ющенка на прес-конференції.
Власне, дивуватися нічому. Варто пригадати поведінку Юрія Луценка в аеропорту німецького міста Франкфурта-на-Майні. Уже тоді він мав би сам піти з посади міністра, щоб не ганьбити країну. Однак...
Під час поїздки прем’єра до Берліна на зібрання Європейської народної партії європолітики закликали українських демократів об’єднатися довкола найсильнішого кандидата у другому турі президентських перегонів. Частина наших ЗМІ трактувала це як заклик об’єднатися довкола кандидатури Тимошенко.
Неприємна новина учора надійшла із-за океану. Як відомо, уряд звернувся з листом до Міжнародного валютного фонду з проханням надати четвертий транш кредиту в 3,5 мільярда доларів. Але, як повідомляють американські колеги, МВФ відмовив Україні. Оскільки, мовляв, там розчаровані поведінкою вітчизняних владців. Зокрема, тим, що вони не вміють дотримувати слова, не прийняли жодного обіцяного рішення, зокрема, щодо проведення необхідних реформ.
Цього тижня кандидати у Президенти заговорили і про високу ймовірність фальсифікацій на виборах. Голова Верховної Ради Володимир Литвин не виключив навіть перерахунку голосів після першого туру президентських виборів. Він вважає, що треба зробити все, щоб волевиявлення співвітчизників не було спотворене окремими членами виборчих комісій. На його думку, у комісіях мають працювати люди, які знають і поважають законодавство.
Схоже, що ближче до виборів, то більше скандалів потрясатиме суспільство. Водночас, складається враження, більшість громадян махнули на це рукою.