Така проста і глибока за своїм змістом сентенція пролунала з вуст народного депутата України від фракції Блоку Юлії Тимошенко, заступника голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Олега Ляшка під час недавнього перебування на Варвинщині, звідки він родом. На батьківщині народний обранець частий гість, а минулої суботи відвідав райцентр, села Журавку, Остапівку і Гнідинці, поспілкувавшись із земляками у трудових колективах та під час зібрань у сільських громадах.

 

У країні — мільйон проблем, говорив народний депутат варвинчанам, і щоб звернули увагу саме на ваші, треба докласти зусиль. Кошти на розвиток установ, сіл треба діставати, вибивати. Не вірте тим, продовжував Олег Валерійович, хто приїде до вас із обіцянками, краще запитайте у них, що вони зробили для Варвинщини.

Він же може пишатися зробленим, бо цьогоріч за сприяння Прем’єр-міністра Ю. Тимошенко близько п’яти мільйонів гривень зі стабілізаційного фонду держбюджету спрямовано на розвиток соціально значимих об’єктів Варвинського району. Це — найбільше по області. Зокрема, на ремонт приміщень Варвинської райгімназії і Журавської одинадцятирічки надійшло відповідно близько 800 і 500 тисяч гривень, на підведення газопроводу до с. Макіївка і електрифікацію мікрорайону «Аеродромний» у селищі — по 700 тисяч гривень., за бюджетний кошт виконано ремонтні роботи у дитсадку «Казка» і завершується ремонт ДНЗ «Джерельце» (у райцентрі), буде облаштовано автономне опалення у райбудинку культури та відремонтовано систему опалення у ЦРЛ тощо. Об’єктів депутатської уваги на малій батьківщині нині годі й злічити.

Зустрічаючись з людьми, народний депутат у властивій йому емоційній, відвертій манері розповідав, який спротив з боку політичних опонентів долає нині лідер блоку Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, якими справами переймаються колеги-однопартійці, депутати різних рівнів. У поїздці поруч були депутати обласної ради Валерій Зуб і Микола Ткач, голова Варвинської організації ВО «Батьківщина» Микола Ляшенко, районні обранці.

У вирішенні проблем громад і колективів пропонував свіжі підходи, не відмовлявся підставити і своє плече. Неабияк порадував земляків, вручивши безкоштовні акти на землю, виготовлення яких за спрощеним механізмом ініційоване урядом Ю. Тимошенко. У Журавці вручено близько 60 таких документів на володіння присадибними ділянками, у Варві — 20, в Остапівці — 30, Гнідинцях — 40.

Депутатське слово у районі добре знають. Воно часто різке, викривальне, але завжди тверде: пообіцяв — значить, зробить. Залучивши спонсорську допомогу, привіз варвинцям стільки подарунків, що їх за ним возила... «фура». Журавчани пораділи холодильнику, 10 комплектам постільної білизни, інгалятору для амбулаторії, музичному центрові, стільцям для школи. Для райгімназії О. Ляшко приготував ноутбук, для спортшколи — комплект спортивної форми і м’ячі, для ЦРЛ — два холодильники, комп’ютер, інгалятор, 100 комплектів постільної білизни. Також для сільських ФАПів і амбулаторій — велосипеди.

В Остапівку прибули музичний центр і газова плита для школи, холодильник, білизна, інгалятор — для ФАПу, в Гнідинці — фотоапарат і DVD-програвач для освітнього закладу, музичний центр — для СБК, іграшки малятам у дитсадок. Для місцевого будинку ветерана депутат привіз морозильну камеру і комплекти постільної білизни. Також виділено кошти для ФАПів на ліки, на ремонт музею Г. Ф. Вороного у Журавці, для ремонту музичної апаратури в Остапівці.

А найціннішим (в прямому й переносному значенні) даром від Юлії Тимошенко стало обладнання для артсвердловини у селищі на суму близько 170 тисяч гривень. Покращення водопостачання у Варві — це ще одна з проблем, яку допомагає вирішити БЮТ. Депутати беруться ж підсобити землякам у багатьох починаннях: від добудови басейну в райгімназії, будівництва шляху між Остапівкою і Гнідинцями, який, на жаль, не належить до відання сільрад, прискорення зведення журавського мосту тощо до ініціювання змін у системі оподаткування і бюджетоутворення. Аби громади на місцях, де використовуються земля і надра, виробляється продукція, не виступали у ролі прохачів перед Києвом.

 

Чернігівська область.

На знімку: народний депутат України Олег Ляшко у Варві.

Фото автора.