На перетині бульвару Перова та вулиці Алішера Навої повним ходом тривають роботи з будівництва «Воскресенського торгового центру» (на знімку). Тож в охоронній зоні Деснянської водопровідної станції на землях «Київводоканалу» незабаром можуть постати 800 точок продажу. Дозвіл на це видали Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА та Головне управління контролю за благоустроєм нашої столиці. При цьому з землекористувачем цих гектарів — ВАТ «Київводоканал» — ніхто свої дії навіть не погодив, як, власне, і з іншими органами. Зокрема, немає дозволу і санепідемстанції, і пожежної охорони тощо.

 

— Будівництво ринку відбувається безпосередньо на п’яти водогонах діаметром 1400 мм, до того ж зруйновано станцію, яка забезпечує захист водогонів від корозії. А по цих трубах іде фактично вся лівобережна вода, які наслідки це матиме, можна лише здогадуватися, — каже начальник Державної житлово-комунальної інспекції в місті Києві Сергій Крушановський.

Він також зазначає, що сам ринок, якщо його таки збудують, нестиме загрозу життю тих, хто там працюватиме, а також відвідувачам. Бо безпосередньо посередині цієї території знаходиться лінія електропередач, а це — магнітні поля, які негативно впливатимуть на здоров’я людей і під дією яких розряджатимуться та виходитимуть із ладу акумулятори автівок. Також на території водоканалу знаходиться склад хлору для знезараження майже всієї київської води. І навколо такого об’єкта, зазначає Сергій Крушановський, обов’язково має бути санітарна зона, але внаслідок будівництва торговельного закладу її звузили з тисячі до трьохсот метрів. Це також величезний ризик. До того ж будівництво ведеться попри те, що ще 27 лютого 2009 року з’явився Указ Президента України № 221 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 27.02.2009 «Про стан безпеки водних ресурсів держави та забезпечення населення якісною питною водою в населених пунктах України», в пункті 10.3 якого сказано: «Головному управлінню контролю за благоустроєм міста Києва здійснити роботи з демонтажу тимчасових споруд (МАФів тощо), зазначених у заявці (реєстрі) ВАТ «АК «Київводоканал», передусім у зоні санітарної охорони Деснянської водопровідної станції на проспекті Алішера Навої і проспекті Визволителів. Термін до 27.11.2009 року». Утім, міських чиновників це, схоже, не обходить.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.