Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Джоном Теффтом (на знімку).

 

Під час зустрічі сторони обговорили питання щодо інтенсифікації двосторонніх відносин на всіх рівнях, зокрема, їх парламентської складової.

В. Литвин, зокрема, висловив сподівання, що після завершення президентських виборів Україна і США активізують співробітництво на рівні законодавчих органів, і, за його словами, «та кількість контактів, яка є, перейде у нову якість».

Зі свого боку, Дж. Теффт погодився з необхідністю розширення міжпарламентських контактів, зазначивши, що парламентарії його країни виявляють «надзвичайно великий інтерес до України». Пан посол також запевнив, що зі свого боку максимально сприятиме подальшому розвитку цього напряму двосторонніх відносин.

Сторони також обговорили поточну політико-економічну ситуацію в Україні та США.

У контексті поточної президентської кампанії Голова Верховної Ради України назвав украй важливим, аби українські громадяни «зробили усвідомлений вибір», зазначивши, що суспільство прагне «передбачуваності, стабільності і консолідації заради виконання важливих завдань, що стоять перед країною».

«Вкрай важливо, аби вибори були чесними, і був легітимний результат», — зазначив він. За словами В. Литвина, це, зокрема, стане передумовою проведення «чіткої, виваженої, передбачуваної, прагматичної та результативної зовнішньої політики на принципах рівності».

Серед першочергових завдань, які потребують розв’язання, керівник парламенту назвав «повернення країни у правове поле», подолання корупції, «повну департизацію і деполітизацію судової системи» та «налагодження ефективної системи» державного управління, що, за його словами, дозволить у подальшому «ефективно вирішувати економічні питання». «Ігнорування законів в Україні — ключова проблема, і цьому потрібно покласти край», — заявив він.

«Україна має бути консолідованою і внутрішньо стабільною державою. Необхідно перейти у нову якість, наповнити змістом каркас держави», — підсумував В. Литвин.

 

***

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що в процедурі формування виборчих комісій та впливі на їхню роботу певних політичних сил закладена можлива фальсифікація президентських виборів.

Відповідаючи на запитання журналістів на прес-конференції у четвер у Тернополі, В. Литвин висловився за необхідність звернути увагу на особливості формування виборчих комісій, оскільки, за його словами, в цьому полягає «основна загроза можливих фальсифікацій виборів».

«Те, що ми маємо викривлену картину з формуванням виборчих комісій, — це факт», — зазначив він. В. Литвин пояснив, що принцип формування комісій є недосконалим з огляду на «безглуздий квотний принцип формування органів влади та інших структур, що загрожує руйнуванням країни».

«На Буковині, на Івано-Франківщині та в інших регіонах до мене зверталися багато людей, які розповідали про те, що певні політичні сили пропонують зарплати членам виборчих комісій, і вже багатьох із них поставили «на утримання». Таке явище стає поширеним і набирає розмаху й обертів», — сказав керівник парламенту. В. Литвин також зауважив, що «деякі кандидати в Президенти, навіть не соромлячись, заявляють про те, що передають свої квоти в комісіях іншому кандидату».

«Я переконаний, що зараз про це потрібно публічно говорити, виносити відповідні застереження, оскільки при такому підході члени виборчих комісій мають знати: після першого туру буде проведено перерахунок бюлетенів для з’ясування, чи голосувала особисто та чи інша людина, бюлетень якої вкинуто в скриню, особливо з урахуванням того, що в західних областях багато людей працюють за кордоном», — сказав він.

«Якщо питання про перерахунок голосів не буде підтримано представниками тієї чи іншої політичної сили в парламенті, це означатиме, що саме вона причетна до антизаконних дій під час виборів. Переконаний, що на кожну антизаконну дію має бути легітимна законна», — наголосив В. Литвин. «Ми не можемо допустити того, щоб вибори були нелегітимними, — заявив В. Литвин. — Я переконаний, що громадянський патріотичний обов’язок кожної людини, яка тією чи іншою мірою відчуває свою відповідальність за сьогоднішній стан країни й за те, що з нею буде завтра, — не допустити цього».

На переконання керівника парламенту, у виборчих комісіях мають працювати люди, які перш за все «знають свою справу, знають законодавство й будуть діяти відповідно до закону».

 

***

Доопрацьований проект державного бюджету на наступний рік до парламенту не надходив. Про це повідомив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у п’ятницю, відповідаючи на запитання журналістів.

Кабінет Міністрів України, сказав В. Литвин, не повернув у парламент проект бюджету на наступний рік. «Треба чітко усвідомити ту обставину, що до завершення президентських виборів бюджету не буде», — зазначив він.

Водночас керівник парламенту висловив переконання, що необхідно «припинити вмовляння один одного, а говорити про відповідальність за відсутність бюджету, оскільки два тижні збігли, а документ до Верховної Ради не надійшов, що є абсолютно ненормальним явищем».

Голова Верховної Ради України також назвав «безглуздим» «змагання, на якій основі подаватиметься проект бюджету». «Є чинний закон, і проект має подаватися на його базі. Все інше — демонстративне нехтування засадами нашого життя», — заявив він.

На думку В. Литвина, залишається сподіватися, що після завершення президентських перегонів «люди зроблять нормальний вибір, і тоді буде той бюджет, який потрібен країні, а не тому чи іншому клану».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.