У Полтаві підписали меморандум порозуміння між облдержадміністрацією та виробниками хліба. Зроблено це «з метою запобігання необґрунтованого підвищення оптово-відпускних і роздрібних цін на хліб та хлібобулочні вироби». Задля цього формується регіональний запас продовольчого зерна в обсязі 11,5 тис. тонн для виробництва хліба простої рецептури (минулого року така «скарбничка» вміщала 10,9 тис. тонн). За «рекомендаціями» обласної влади аграрії зобов’язуються продати його хлібопекарям за цінами, що на 20% нижчі за ринкові. При цьому на момент підписання меморандуму граничну ціну пшениці третього класу зафіксовано на рівні 1840 грн. за тонну.

Подальші ринкові коливання цін можливі, але ця знижка мусить зберігатися за будь-яких обставин. З урахуванням «пільги» середньозважені граничні оптово-відпускні ціни на хліб простої рецептури передбачені на такому рівні: з борошна першого ґатунку — 5 грн. 30 коп. за кілограм, із суміші житньо-пшеничного борошна — 4 грн. 70 коп., із суміші пшеничного борошна вищого і першого ґатунків — 5 грн. 60 коп. За таких умов у роздрібній торгівлі вартість найпопулярніших буханців вагою 600—700 грамів протягом усього наступного маркетингового року не повинна перевищувати чотирьох гривень. У меморандумі вкотре нагадали про розпорядження голови ОДА, яким встановлено граничний рівень рентабельності на виробництво борошна та хліба.

Керівники найпотужніших хлібокомбінатів області зазначили, що викладені в меморандумі положення, м’яко кажучи, не сприятимуть їхнім прибуткам (недоотримана вигода за минулий рік лише одного з них — Кременчуцького хлібокомбінату — сягнула 300 тисяч). Але фінансові проблеми та потреби споживачів вони також розуміють, тому ставлять свої підписи свідомо. За словами голови ОДА Віктора Бугайчука, підписання меморандуму дасть змогу зробити ціни на соціальні сорти хліба у регіоні стабільними.

Полтавська область.

Після підписання меморандуму Віктору Бугайчуку вручили коровай із зерна нового врожаю. Певно, з натяком на те, що дорогими в області мають залишалися тільки такі шедеври хлібопекарів.

Фото автора.