Депутати Львівської облради звернулися до Президента України, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради з проханням внести зміни та доповнення до чинного законодавства країни щодо права на захист людського життя від моменту зачаття і до природної смерті.
У зверненні йдеться: право людини на життя гарантує низка нормативно-правових актів міжнародного та національного характеру, зокрема Загальна декларація прав людини, Конвенція про захист прав людини та Конституція України. Однак чинне на сьогодні українське законодавство дозволяє безперешкодне проведення аборту до 12-го тижня вагітності та від 12-го до 22-го тижня за соціальними та медичними показаннями, для яких при бажанні можна завжди підшукати відповідний діагноз.
Львівська облрада пропонує змінити 27-у статтю Конституції України і викласти її у такій редакції: «Кожна людина має невід’ємне право на життя від моменту зачаття і до природної смерті». Депутати просять переглянути чинне законодавство, яке дозволяє штучне переривання вагітності, підготувати відповідні зміни та доповнення до Цивільного кодексу і внести відповідні зміни до Кримінального кодексу, а саме — посилити відповідальність за проведення абортів.
Треба зазначити, що на Львівщині вже кілька років цілеспрямовано ведеться робота щодо заборони абортів, і в цьому можна легко побачити вплив сусідньої Польщі. Варто хоча б згадати проведення Дня захисту ненародженої дитини, створення громадської організації «Інститут захисту життя» чи відкриття «Вікна життя», куди можна абсолютно без наслідків, анонімно, принести новонароджену дитину. Обґрунтування своєї позиції прихильники таких акцій знаходять і в статистиці, адже сьогодні на кожного новонародженого припадає 500 ненароджених дітей. Щоправда, на Львівщині ця цифра мало не удвічі менша.