Стан виконання законів України «Про індексацію грошових доходів населення» та «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» заслухано в Комітеті з питань соціальної політики та праці. 
За інформацією Мінпраці, органами Держнаглядпраці протягом дев’яти місяців 2009 року було перевірено понад 26 тисяч підприємств, установ та організацій різних форм власності з питань застосування цих законів, із них — 6411 підприємств—боржників з виплати заробітної плати, повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради. Основним порушенням, виявленим під час перевірок, залишається те, що компенсація втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати працівникам не нараховується і не виплачується або нараховується, але одночасно з виплатою заборгованої заробітної плати не виплачується. Вона здійснюється під час виплати заробітної плати за наступні періоди.
Порушення з виплати компенсації заробітної плати у зв’язку з порушенням строків виплати заробітної плати виявлено на 3765 підприємствах (58,7 відсотка). За результатами перевірок підприємств—боржників з виплати зарплати було передано на розгляд до суду 5991 протокол про адміністративні правопорушення, з яких щодо 4891 винесено рішення з накладенням штрафних санкцій.
Під час засіданні комітету наголошувалося на тому, що з метою недопущення необґрунтованих звільнень, примусових безоплатних відпусток в умовах фінансово-економічної кризи встановлено державний контроль за дотриманням роботодавцями трудових прав працівників.
Народні депутати звернули увагу на те, що уряд не в повному обсязі виконав рекомендації комітету про створення при Кабінеті Міністрів та в деяких обласних державних адміністраціях і виконавчих органах міських рад громадських експертних рад з питань індексації.
Члени комітету підтримали думку профспілок, що факти навмисної невиплати керівниками підприємств заробітної плати задля збереження своїх прибутків, дивідендів, застосування «антикризових заходів» винятково за рахунок працюючих, внесення до колективного договору різних умов виплати заробітної плати, ненарахування чи невиплата компенсаційних виплат є свідченням неефективності чинного механізму компенсації за затримку виплати доходів. Зазначалося, що застосування таких механізмів робить невиплату заробітної плати більш вигідною для роботодавця, аніж отримання кредиту в банківських установах.
За результатами обговорення комітет рекомендував Кабінету Міністрів забезпечити виконання Закону «Про індексацію грошових доходів населення» відповідно до рішення Конституційного Суду України від 22 травня 2008 року. Народні обранці вважають, що урядові необхідно активізувати роботу з контролю за додержанням законодавства про працю та підготувати і внести на розгляд Верховної Ради законодавчі пропозиції стосовно вдосконалення механізму обчислення компенсації громадянам у разі порушення строків виплати належних їм доходів.