Голова Верховної Ради Володимир Литвин переконаний, що в Україні повинна працювати така система державної влади, в центрі якої має стояти людина. «Потрібно припинити розмови про будівництво держави і почати робити все для того, щоб кожній людині було приділено увагу», — сказав В. Литвин, відповідаючи на запитання журналістів щодо ситуації в Україні із дотриманням прав людини під час відвідування україно-бельгійського підприємства «Ватра-Шредер» (Тернопіль).
«На сьогодні проблема полягає в тому, що влада абсолютно байдужа до людей, влада повністю замкнулась на собі, і її треба радикально змінювати», — підкреслив керівник парламенту. В. Литвин наголосив на необхідності звернути увагу на захист громадян від свавілля державних чиновників, яке, наприклад, проявляється в тому, що «людей змушують платити «непідйомні» комунальні тарифи, фактично позбавляють можливості займатися виробництвом власної продукції, змушуючи до споживання імпортної, яка в багатьох випадках сумнівної якості».
На запитання журналістів щодо пріоритетних напрямків захисту прав людини з боку держави В. Литвин зазначив: «Найважливіше — це право на роботу і достойна винагорода за неї, право на забезпечену старість, а отож — достойну пенсію». Крім того, на думку Голови Верховної Ради, до цього списку потрібно віднести медичне забезпечення та освіту — все те, що становить основу життя людини в цивілізованій країні.
Керівник парламенту вважає, що для забезпечення прав людини вкрай необхідно підвищити відповідальність судової системи за прийняті рішення. «Оскільки суддя здійснює судочинство іменем України, виступаючи представником держави, всі прорахунки та судові помилки, всі фінансові витрати лягають тягарем на державу, а не на конкретного суддю», — сказав він.
Тому, вважає Голова Верховної Ради України, відповідальність за завдану матеріальну шкоду треба перенести на тих, хто безпосередньо винен та виносить неправомірні рішення. «Тоді буде менше судових помилок, більш справедливе судочинство», — наголосив В. Литвин.
«Я переконаний, що нам потрібно в цьому плані відкоригувати українське законодавство, бо судові помилки надто дорого обходяться державі, а головне — людині, яка була незаконно засуджена, і будь-яка сума не зможе компенсувати ці втрати», — заявив Голова Верховної Ради України.
***
Голова парламенту звинувачує владу в тому, що Україна є одним із «світових лідерів за рівнем корупції». Про це він заявив під час зустрічі з робітниками Бурштинської ТЕС Івано-Франківської області.
Саме в Міжнародний день боротьби з корупцією Організація Об’єднаних Націй закликала людство взяти на себе урочисте зобов’язання не пропонувати і не брати хабарів. Про це йдеться в посланні Генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна, повідомляє Центр новин ООН.
«Розкрадання суспільних коштів приватними особами спричиняє зменшення обсягу ресурсів для будівництва шкіл, лікарень, доріг і водоочисних споруд. Коли кошти, що виділяються у вигляді зовнішньої допомоги, опиняються на приватних банківських рахунках, зупиняються великі інфраструктурні проекти», — заявив Генсекретар ООН. 
Пан Ґі Мун також наголосив, що корупція веде до фальсифікації виборів, підриває законність і може створювати загрозу для безпеки держав. «Минулого року ми всі переконалися в тому, що вона може мати серйозні наслідки для міжнародної фінансової системи», — заявив Генеральний секретар.
Керівник українського парламенту нагадав, що парламент прийняв пакет антикорупційних законів, які почнуть діяти з 1 січня 2010 року, але, за його словами, «навіть найкращі закони безсилі, якщо влада є аморальною».
Голова Верховної Ради вважає, що для викорінення корупції у країні необхідно здійснити декілька кроків. Передусім, на його думку, необхідно прирівняти цей злочин до державної зради, і це потрібно «зафіксувати на законодавчому рівні із належним покаранням за такі дії». По-друге, слід скоротити апарат управління на 40 відсотків. «Державні службовці, які вчинили корупційні дії, повинні позбавлятися, для початку, права на пенсійне забезпечення», — підкреслив він.
В. Литвин запропонував заборонити підприємцям протягом трьох років після припинення бізнесу переходити на державну службу та протягом трьох років після завершення роботи на державній службі займатися підприємницькою діяльністю. «В іншому разі вони одразу на державну службу тягнуть власний бізнес та напрацьовують зв’язки», — пояснив він.
За словами Голови Верховної Ради, необхідно прийняти спеціальний антикорупційний закон, яким передбачити декларування не лише доходів, а й витрат державних службовців та членів їх сімей. «Незаконно набуте держслужбовцями та їх найближчими родичами майно повинно підлягати обов’язковій конфіскації», — підкреслив керівник парламенту.
Прес-служба Верховної Ради України. 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.