Українці знову зібралися на мітинг. Цього разу під стінами Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) за гучномовці та плакати взялися працівники ВАТ «Вінницягаз». Останні стурбовані, що напередодні Нового року замість подарунків отримають повідомлення про звільнення.
— Ми прийшли, щоб захистити свої сім’ї та робочі місця, — каже учасник акції, співробітник ВАТ «Вінницягаз» Олег Суслик. — Є така організація ВАТ «Вінницягаз». У даний час створюється паралельна структура, яка має виконувати його функції. А нас, людей які працювали на ВАТ «Вінницягаз», не переводять до новоствореної організації, а просто викидають на вулицю.
А от чини з уже згадуваної комісії запевняють: усе сказане  не відповідає дійсності. Буцімто насправді всі робочі місця буде збережено, та ще й зарплати піднято.
Тим часом під стукіт барабанів та викрики мітингувальників «Ганьба!» засідала Національна комісія регулювання електроенергетики. Ключове питання — ситуація довкола ВАТ «Вінницягаз». Нагадаємо, в червні цього року Кабінет Міністрів видав постанову, згідно з якою на баланс ДП «Нафтогазмережі» — дочірнього підприємства НАК «Нафтогаз України» — передається майно державних газорозподільних мереж. Пізніше НКРЕ прийняла рішення позбавити ВАТ «Вінницягаз» ліцензії на постачання газу. Це, як з’ясувалося, стало несподіванкою для в. о. голови правління ВАТ «Вінницягаз» Ігоря Марчака:
— Було проведено перевірки й дано термін до 1 січня наступного року, щоб усі недоліки усунути. Але з якихось причин нам ці порушення усунути не дали й анулювали ліцензію. І з 1 грудня на території Вінницької області вже мало запрацювати ДП «Нафтогазмережі».
Утім, до сьогодні, переконує пан Марчак, цього не зроблено. Більше того, мовляв, виникло питання із працевлаштуванням людей із ВАТ «Вінницягаз». На останньому було майже 2,6 тисячі співробітників. До нової організації перейшла лише тисяча. Доля решти — невідома. Та найбільше непокоїть І. Марчака питання про те, хто має ліквідовувати аварії:
— Позавчора будинок залишився без газу. Де-юре ми не маємо права виїздити на аварії. Ми до ночі чекали, але будинок так ніхто й не підключив. Аварійний номер «Нафтомереж» не працював. Тож довелося нам їхати та підключати будинок.
А за словами голови НКРЕ Валерія Кальченка, так і мало бути. І жодних питань тут не повинно виникати: до 10 грудня відповідальність несло ВАТ «Вінницягаз», з 11 числа — кермо управління переходить до рук ДП «Нафтогазмережі». Представник останнього, між іншим, запевнив: у них усе під контролем. Більше того, мовляв, і з питанням працевлаштування колишніх «вінницягазівців» також усе вирішено. Щоправда, пізніше трошки себе виправив, мовляв, буде вирішено до 1 січня точно.
— Усі люди будуть працевлаштовані. Мало того, запевняю: вінницька філія ДП «Нафтогазмережі» спроможна обслуговувати даний регіон. Має всі необхідні дозволи, — розповів представник НАК «Нафтогаз України» Олександр Ковалко.
А це вже позиція НАК, датована 9 грудня: «Нафтогаз України» вважає неприпустимим використання деякими керівниками профспілок трудових колективів газових підприємств у акціях протесту, оскільки для цього не існує жодних передумов. Кожен співробітник ВАТ, який задіяний у газопостачанні, буде працевлаштований у структурі Державного оператора газових мереж — ДП «Нафтогазмережі». Заробітна плата в ДП «Нафтогазмережі» прив’язана до тарифної сітки працівників інших державних газових компаній, що входять до складу НАК «Нафтогаз України», і в середньому вища за рівень заробітної плати у ВАТах на 30—40%. НАК «Нафтогаз України» також вважає, що заявлені акції протесту є черговою спробою так званих офшорних власників деяких облгазів та їх підлеглих зберегти контроль над підприємствами та запобігти реформуванню внутрішнього газового ринку в цілому». І найголовніше — державний оператор газових мереж, буцімто, забезпечить у країні безаварійне та безперебійне газопостачання та впровадить прозору систему розрахунків за спожитий газ. Залишається сподіватися, що так воно й станеться. Тисячі людей на ранок Нового року не прокинуться безробітними, а ми з вами будемо в безпеці й без аварій. І хоча б один із цих двох «господарів» стане справжнім «хазяїном».
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.