Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко взяла участь у конгресі Європейської народної партії, який пройшов у Бонні. Там її приймали як лідера держави, орієнтованої на вступ до ЄС. При цьому напередодні зустрічі Президент Європарламенту Єжі Бузек заявив, що за останні п’ять років Україна не досягла істотного прогресу в наближенні до Євросоюзу, чим він дуже розчарований. Про це він сказав в інтерв’ю «Німецькій хвилі».
«Двері Європейського союзу відкрито. Але виконання критеріїв вступу є дуже складним. Сьогодні увагу Євросоюзу привернуто до Західних Балкан. Країни цього регіону істотно просунулися у виконанні Копенгагенських критеріїв. Якщо говорити про Україну, то треба визнати: за останні п’ять років тут не досягнуто істотного прогресу. Кажу про це з великим розчаруванням і прикрістю. Ми сподівалися на значно більший прогрес у наближенні України до основ, на яких базується Європейський союз. Без цієї сумісності складно взагалі говорити про якесь тісніше співробітництво», — зауважив він.
При цьому Є. Бузек відзначив, що нині багато чого в Україні залежить від майбутніх президентських виборів: «Важливо, щоб українські лідери дійшли згоди і єдності в найважливіших справах, особливо в тих, які стосуються зближення з Європейським союзом». Він також наголосив, що для подальшого зближення України і ЄС велику роль відіграє не прізвище майбутнього президента, а позиція самих українців.

Фото Олександра ПРОКОПЕНКА (Укрінформ).