«Буде газ, буде реверс, буде мир, буде єдина об’єднана українська нація, буде суверенітет і територіальна цілісність, і ми будемо єдині і відповідальні за долю України». Про це заявив Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам, відповідаючи на запитання про перспективи наступної осені.

Крім того, за його словами, Україна отримує вагому підтримку як Європейського Союзу, так і всієї світової спільноти у питаннях захисту територіальної цілісності та збереженні суверенітету.

«Сьогодні в нас прямий діалог з усіма лідерами країн ЄС», — сказав глава держави. Свідченням цього він назвав запровадження третього рівня санкцій проти Росії, зняття ембарго на постачання до України товарів захисту неуражаючого характеру тощо.

Водночас Петро Порошенко підкреслив: «Немає бажання нашкодити Росії. Є бажання допомогти Україні. Завдяки цим дієвим крокам Україні вдалося уникнути широкомасштабної агресії».

Президент також наголосив, що всі зусилля України спрямовані на врегулювання ситуації на сході та забезпеченні мирного процесу.

Він також зазначив, що підтримка світової спільноти концентрується не лише навколо питань Донбасу, а й націлена на забезпечення життєдіяльності й розвиток країни.

Президент України вважає, що всі особи, які мають безпосереднє або непряме відношення до тероризму в Луганській та Донецькій областях, мають бути притягнуті до відповідальності.

«Повинна бути відповідальність і фінансова, і кримінальна. Жодна посада, зв’язки, депутатські мандати не мають захистити від цього», — сказав глава держави.

Лідер нації висловив підтримку ідеї залучення коштів представників великого бізнесу, особливо з Донбасу, до відновлення звільнених від окупації територій.

«Маємо стимулювати благодійну діяльність. Людина, яка просто не допомогла відновленню звільнених територій, матиме дуже поганий імідж, репутацію. Це обов’язок», — зазначив він.

Петро Порошенко також повідомив, що створюється Фонд міжнародної допомоги відновленню Донбасу. «Більшість європейських країн, США, Британія, Японія погодилися зробити внески, які вимірюватимуться мільйонами або десятками мільйонів доларів, євро, фунтів і дозволять нам полегшити тягар відновлення», — зазначив Президент.

«Впевнений, якщо є потужна команда, єдність, немає популізму, чвар всередині, якщо є бажання сьогодні захистити країну і відновити її — все в нас вийде. Не маю жодного сумніву з цього приводу», — резюмував глава держави.

Він високо оцінив підтримку волонтерами української армії.

«Армія перемагає тоді, коли вона має високий бойовий дух і надзвичайно високу підтримку в суспільстві. Волонтери є символом цієї підтримки», — наголосив Петро Порошенко.

Глава держави висловив переконання, що з таким ставленням громадян ситуація в Україні стабілізується. «Воювати за нас ніхто не буде. Захищати країну за нас ніхто не буде. Це — справа наша, і ми це зробимо», — заявив він.

Коментуючи стан Збройних Сил, Петро Порошенко зазначив, що ще кілька місяців тому їх фактично не було. Натомість зараз, підкреслив Президент, Україна має боєздатну армію. «Ми маємо армію, яка дуже неочікувано для наших ворогів почала виконувати будь-які бойові завдання», — констатував він.

ТИМ ЧАСОМ
Президент України Петро Порошенко під час телефонної розмови подякував білоруському колезі за сприяння проведенню в Мінську засідання тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, повідомляє прес-служба глави держави.
Також під час телефонної розмови президенти України і Білорусі обговорили широкий спектр питань політичних і економічних двосторонніх взаємин, зокрема, щодо зняття штучних бар’єрів у взаємній торгівлі. Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь вважає добросусідські відносини з Україною одним із пріоритетів своєї зовнішньої політики й зовнішньоекономічної діяльності. І пообіцяв допомогти Києву в забезпеченні нафтопродуктами, розуміючи гостроту цього питання з огляду на збиральну кампанію.
Президенти домовилися продовжити діалог на постійній основі з проектів взаємодії на двосторонньому і багатосторонньому рівнях.