Готується законопроект

Тимчасові переселенці стикаються з безліччю проблем: проживання, зайнятість, соціальний захист, медичне обслуговування, освіта тощо. Допомогти розв’язати ці та інші проблеми міг би спеціальний закон. Раніше парламент уже ухвалив закон «Про правовий статус осіб, змушених залишити місця проживання внаслідок окупації АРК і Севастополя, й обставин, пов’язаних із проведенням антитерористичної операції на території України». Однак Президент ветував цей документ, аргументувавши тим, що він не передбачає механізмів надання гарантій переселенцям.

Нині до парламенту внесено новий проект закону «Про внутрішньо переміщених осіб», підготовлений Аналітичним центром «Нова соціальна й економічна політика» (НоСЕП). За словами народного депутата, голови національного комітету Партії розвитку України Юрія Мірошниченка, зареєструвати цей законо-проект можна після того, як буде розглянуто вето Президента на попередній закон, що стосується переселенців. Разом з тим, зазначив депутат,  проект закону вже вивчають у профільному парламентському комітеті. «Сподіваюся, що в найкоротший термін, враховуючи необхідність урегулювання цього питання, його поставлять на голосування і ухвалять», — сказав він.

У свою чергу директор центру Ірина Акімова вважає «урегулювання проблем переселенців архіважливим і архітерміновим завданням». За її словами, у розробленому НоСЕП законопроекті чітко визначено статус внутрішньо переміщених осіб і прописано чіткий перелік умов, за яких людина може претендувати на одержання цього статусу. Водночас люди, причетні до антидержавної діяльності, допомагали сепаратистам, згідно із законопроектом, не зможуть претендувати на статус внутрішньо переміщених осіб.

«Цей законопроект дозволяє людині користуватися всіма своїми правами до одержання офіційного статусу внутрішньо переміщеної особи. Громадянин повинен звернутися за отриманням статусу в органи міграції із заявою. На основі цієї заяви протягом одного дня він одержує довідку про звернення за одержанням статусу переселенця. Цієї довідки абсолютно вистачає, щоб зареєструватися на новому місці, і почати процес одержання всіх необхідних соціальних послуг», — сказала І. Акімова. Вона також додала, що процедура одержання статусу переселенця в законо-проекті має чіткий і прозорий механізм. Перелік документів для одержання статусу — мінімальний. Уся процедура з оформлення посвідчення внутрішньо переміщеної особи здійснюється не громадянином, а державою.

Законопроект пропонує механізми реалізації всіх основних прав переселенців, включаючи проблеми проживання, зайнятості, соціального захисту, медичного обслуговування.

У той же час законо-проект передбачає безплатне проживання в гуртожитку студентів-переселенців, які вступили чи були переведені у відповідні виші. Документ гарантує також забезпечення переселенців лікарськими засобами й виробами медичного призначення, які є життєво необхідними і закуповуються за рахунок бюджетних коштів.

«У законі прописано обов’язки, функції й повноваження всіх органів влади, які стикатимуться з проблемами переселенців. Цих повноважень досі не вистачало, щоб займатися цією роботою. Тепер вони прописані, і це означає обов’язок державних органів влади ці функції виконувати», — зазначила І. Акімова.

Вл. інф.

ДОВІДКА

Згідно із законопроектом, роботодавці, які працевлаштовують тимчасово переміщених осіб, мають право протягом року не платити 50% єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на кожного найманого переселенця.