Українських водіїв почали перевіряти на сп’яніння за допомогою нових алкотестерів. Таке рішення прийняла Державтоінспекція. Вона збирається купити близько 2500 таких приладів. Поки що придбала лише 5. Їх уже почали використовувати у Київській, Чернігівській та Житомирській областях. Щоправда, лише в тестовому режимі.
— На сьогодні спільним наказом МВС та МОЗ, який зареєстровано в Мін’юсті, затверджено інструкцію про виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного та іншого сп’яніння, — повідомив нещодавно на прес-конференції начальник Департаменту ДАІ МВС України Сергій Коломієць. — Зазначеним документом регламентовано процедуру проходження огляду на стан сп’яніння та встановлено показник концентрації алкоголю в крові на рівні 0,2 проміле, що в цілому відповідає європейській практиці. Перевірка на вміст алкоголю в організмі здійснюватиметься лише за згоди водія і в присутності двох свідків та триватиме декілька хвилин.
За словами столичного нарколога Максима Білецького, норма 0,2 проміле означає, що можна випити не більше 0,2 грама чистого спирту на один кілограм ваги. Тобто при вазі людини 80 кілограмів межа випивки — 35 грамів горілки, півсклянки сухого вина чи склянка пива середньої міцності. Однак не потрібно зважати на такі рекомендації та зловживати спиртним. Адже кожен організм по-своєму реагує на алкоголь. Крім того, відомо, що він на чоловіків і жінок діє по-різному і виводиться з організму з різною швидкістю. З такою думкою згодні і працівники Державтоінспекції. Мовляв, ніхто пити за кермом не дозволяв. Наказ лише має вберегти людей від помилкових рішень співробітників ДАІ.
Нагадаємо, що раніше дозволеною нормою алкоголю в країні був нуль. Формально навіть сота частка проміле вже давала підстави назвати водія п’яним. Ситуація завжди була предметом спору. Адже переступити цю межу можна було і ненавмисно. Наприклад, випити квасу або алкогольної мікстури від кашлю.
Утім, даним нововведенням, принаймні столичні автолюбителі, залишилися незадоволені. Опитані на вулицях Києва кореспондентом «Голосу України» автолюбителі не виключили, що скасування заборони на вживання алкоголю спричинить збільшення кількості нетверезих за кермом та посилить корупцію інспекторів.
А як у них?
На Кіпрі рівень алкоголю у крові водія не повинен перевищувати 0,9 проміле, у Великобританії, Ірландії, Люксембурзі, на Мальті — 0,8; у Австрії, Німеччині, Греції, Іспанії, Франції — 0,5 проміле, у Росії — 0,3. Водночас в Угорщині, Румунії, Словаччині, Туреччині, Чехії та Естонії взагалі не допускається наявність алкоголю в крові у водіїв.