Протидія корупції була на порядку денному у вівторок на засіданні Кабінету Міністрів. На питання «чому ми бідні?», можна відповісти: «тому що корупція». Бо саме ця «хвороба» нерідко породжує незаможність країни. За загальними оценками, трильйон доларів щорічно у світі виплачується у вигляді хабарів.
У нашій державі далеко не завжди за злочином настає кара. За словами Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, із 6597 актів про фінансові порушення в бюджетній галузі, які виявило Контрольно-ревізійне управління, кримінальні справи порушили лише по 769 випадках. А більшість «навіть близько не доведені до суду».
За зброю, яка допоможе боротися з корупцією, уряд запропонував 14 нормативно-правових актів, що обговорювалися під час засідання і які врешті-решт були прийняті.
«Хочемо, — пояснила Юлія Тимошенко, — започаткувати в Україні такий само досвід, який є в багатьох країнах світу, створивши спеціальне, незалежне від будь-якої гілки влади антикорупційне бюро. Воно буде займатися якраз розслідуванням і притягненням до відповідальності корупційних чиновників, і, безумовно, щоб вони понесли відповідальність за свої корупційні вчинки, і щоб це залежало виключно від слідства й експертизи антикорупційного бюро і рішення суду і більше — жодної перешкоди».
Прем’єр бачить бюро як окремий незалежний орган, «який нікому не підпорядкований із систем влади. Тому що, на жаль, як тільки йде підпорядкування, так боротьба з корупцією і завершується...». Поле для зловживань, на яке особливо звернула увагу Юлія Тимошенко — державні закупівлі. Вони давно перетворилися на потужне відмивання грошей.
За її словами, вимоги до цього процесу мають стати більш жорсткими. Планується, що закупівлі можна буде здійснювати за державний кошт винятково у виробників. Тому що «коли передбачили в попередній постанові Кабміну, що можуть бути задіяні так звані дилери, дистриб’ютори, агенти — це була найбільша помилка, якої припустився наш уряд», — пояснила прем’єр і додала, що «нам не потрібно підсовувати посередників, якісь штучні структури, які накручують ціни, і тому перше — це винятково у виробників. Із попередньої постанови ми викреслюємо «дилери», «агенти», «дистриб’ютори», а головне, слово, яке мені дуже подобається, «тощо».
Керівник Кабміну закликала «оприлюднити цю постанову і закрити всі «тощо», які прориваються між виробником і будь-яким органом влади, які закуповують за державний кошт матеріали, роботи, послуги, ресурси...».
Друге зловживання, на якому зупинилися під час засідання — коли прозорі тендерні процедури визначають того, хто виграв за найдешевшою ціною на товари і послуги, а потім, з завершенням тендера, благополучно дається право переглядати умови контракту. Прем’єр закликала заборонити будь-які втручання після проведення тендера.
Наступне, що запропонувала Ю. Тимошенко: «коли йде тендер, коли йде аукціон, допускається ведення торгу на зниження ціни на матеріали, роботи, послуги, які ми закуповуємо за державний кошт. Це значить, якщо вийшли з якоюсь ціною, то потім всі учасники тендера будуть мати право запропонувати дешевшу ціну. До сьогодні це, взагалі, було заборонено...».
Ще одне порушення у цій сфері — не інформуються виробники продукції, яку закуповують за державний кошт про те, що взагалі такий тендер проводиться. Це неправильно, вважає Прем’єр-міністр. Саме той орган центральної влади або державне підприємство, яке проводить закупівлю на тендері, зобов’язаний дати окремі повідомлення іменні, цільові всім виробникам подібної продукції в Україні, а також за її межами.
— Вважаю, — наголосила глава уряду, — що має бути тільки таке пряме інформування, а не друк повідомлень в підпільних газетах, які не виходять, а потім на тендер приходить один представник, який пропонує, як кажуть, і найкращий товар, і найкращу ціну, і на цьому всі тендери закінчуються.
На засіданні побувала Галина КВІТКА.