У Новограді-Волинському відкрито меморіальну дошку на честь Наталії Оржевської. Так у місті відзначили 150-річчя з дня народження онучки декабриста Федора Шаховського, котра з 1897 року тривалий час очолювала повітовий Комітет Червоного Хреста. До сфери впливу організації у той час належала не лише підтримка поранених та хворих нижніх чинів та офіцерів російської армії, а й допомога сирітським будинкам, притулкам для старих, немічних та бідних, сприяння у діяльності місцевих лікарень та амбулаторій, опіка над хворими і неграмотними малолітніми злочинцями, профілактика заразних хвороб серед населення та його санітарна освіта.
Серед заслуг Оржевської — відкриття стаціонарної амбулаторії на землях свого помістя у Новій Чорториї. Особливо багато зробила вона під час трагічних подій голодних 1932—1933 років. Очолюючи Свято-Миколаївське благодіяльне братство Руської православної церкви, Наталія Іванівна, завдяки фінансовій допомозі, яка надходила з-за кордону, підтримувала членів громади, сім’ї репресованих священиків, інших нужденних. Померла Оржевська в Казахстані, куди вона виїхала разом із племінницею, засудженою на п’ять років за «антирадянську агітацію».
Дошку встановлено на одному з найстаріших приміщень територіального медичного об’єднання, в якому в 1900 році завдяки фінансовій допомозі цієї активістки благодійницької і просвітницької діяльності було відкрито першу в місті лікарню.
Житомирська область.