Недавно телефонували з міліції. Це був приємний дзвінок: Лариса Кубракова, директор клубу при УМВС у Донецькій області, запрошувала на чергову художню виставку. Лариса Вікторівна — справжній подвижник пропаганди культури серед працівників міліції. Як кажуть, вона «мистецьки несе мистецтво в маси». Зустрічі з письменниками, акторами, музикантами, регулярні виставки художників — усе це робиться завдяки їй.
А нинішня виставка, гадаю, гідна уваги навіть у всеукраїнському вимірі. Бо йдеться про народного художника України, графіка та живописця Володимира Шенделя. Народився він у Донецьку, перші трудові кроки пов’язані з шахтою. Захоплення малюванням привело його до славнозвісної пітерської Академії мистецтв. Талант від природи, підкріплений високою школою, дав свої наслідки, що вилились у численні сюжетні серії, виконані пером чи олівцем, в техніці офорту або ліногравюри. На всіх, хто знає Шенделя як графіка, надзвичайне враження справляє знайомство з його живописом, переважно пейзажами. Ще одна знакова його робота — це велика серія ілюстрацій до «Майстра і Маргарити», графічних та живописних композицій. Володимир Степанович вважається великим знавцем і давньої історії краю. Про це свідчить велика серія робіт, виданих окремим альбомом, сама назва якого свідчить про зміст — «Так, скіфи ми».
А чи не найголовніша праця його життя — мальована історія запорожців. Він прискіпливо вивчає літературні та іконографічні матеріали, вже кілька років надихається цією темою як учасник пленеру на Хортиці, буває на археологічних розкопках. Свою любов до предків він виклав у десятках графічних аркушів та картин. Народний артист України, режисер Віталій Аверченко якось звернув увагу на «режисуру» Шенделя — на деяких його гравюрах сотні персонажів, і всі вони діють злагоджено, одягнені з історичною точністю, кожен має свою індивідуальність. А скільки там ще коней, речей, споруд! Намалювати все це — титанічна робота. Про те, що твори Шенделя є в зібраннях музеїв та приватних колекціях, годі й казати.
Як годиться, на вернісажі прозвучало чимало теплих слів від керівництва УМВС, колег, ветеранів міліції. Художникові побажали, щоб побачив світ альбом його творів про українське козацтво.
На знімку: гравюра Володимира Шенделя «Козаки в царстві пращурів — Геррос».