У Музеї волинської ікони презентували відреставровану Холмську Чудотворну ікону Богородиці — унікальну пам’ятку візантійського мистецтва кінця ХІ століття. Цей образ — один із найбільш шанованих у християнському світі.

Із ХІІІ століття ікона перебувала в Холмі. З нею пов’язані імена видатних історичних постатей України, Росії, Польщі. Уніатський єпископ Яків Суша в XVІІ столітті видав книжку «Фенікс» — з описом ікони та оповідями про понад сімсот чудес, які сталися біля неї. У 1765 році ікона коронована Папою Римським як чудотворна. Серйозні випробування чекали на неї в роки Першої світової війни. Ікону вивезли до Москви, згодом до Києва. Лише в 1943-му вона повернулася в Холм. Потім зберігалася в родині православного священика Гаврила Коробчука.
Знаменним в історії Холмської Богородиці стало 15 вересня 2000 року, коли донька покійного Гаврила Коробчука Надія Горлицька передала її до Музею волинської ікони. Ще раніше, в 1996 році, за клопотанням Надії Гаврилівни реставрацію образу, який перебував в аварійному стані, без розголошення його таємниці, розпочав відомий в області спеціаліст Анатолій Квасюк. Понад два роки реставратор знімав пізніший «запис», зроблений поверх оригіналу.
— Коли вперше побачив ікону, це було потрясіння! — пригадує завідувач реставраційної майстерні музею Анатолій Квасюк. — Ніби облили крижаною водою. Це ж ікона, про яку чув багато найдивовижнішого! Але авторський шар щільно замальований олією, під якою — суцільний шар шпаклівки. Її та верхню фарбу довелося знімати скальпелем, під мікроскопом чи бінокулярною лупою.
Після передачі ікони музеєві під науковим керівництвом фахівців Національного науково-дослідного реставраційного центру України проведено комплекс фізико-оптичних, фізико-хімічних досліджень та стилістичний історико-порівняльний аналіз. Це дало змогу уточнити атрибуцію пам’ятки та визначити шляхи її подальшої реставрації. Завідувач відділу центру Віктор Голуб відреставрував три золоті і одну срібну пластини ХІІ—ХІІІ століть, які оздоблювали ікону.
Добре слово на презентації було мовлено про людей, які долучилися до порятунку святині. Це колишні прем’єр-міністр України Анатолій Кінах та голова облдержадміністрації Борис Клімчук, керівник Української народної партії Юрій Костенко, люди з історико-культурного товариства «Холмщина» та сотні інших не байдужих до нашої минувшини громадян.
Сьогодні відреставрована Холмська Чудотворна ікона Богородиці вражає автентичним живописом ХІ століття. Відтепер вона перебуватиме у спеціальній вітрині в окремому залі, де створено якнайкращі умови для огляду.
За традицією, у свято Різдва Богородиці — день пошанування Холмської Чудотворної ікони Богородиці — духовенство УПЦ КП та УПЦ влаштовує до неї врочисті та багатолюдні хресні ходи. За кілька сотень метрів від Музею волинської ікони розташована церква Холмської Чудотворної ікони, на місці якої згодом виросте храм.
Волинська область.
На знімку: про повоєнну долю чудотворного образу розповідає донька Надії Горлицької Наталія.
Фото автора.