Вважає ректор академії народної медицини Юрій Козловський
Поки лікарі, політики і епідеміологи ще дискутують і вирішують, чи справді була в країні пандемія грипу, і наскільки загрозливою вона була для здоров’я і життя українців, кожен уже зумів зробити для себе кілька незаперечних висновків. Насамперед той, що страшнішими за вірус може бути тільки паніка і неготовність протистояти хворобі. Але чи можна передбачити і бути готовим до нових хвиль епідемії? Причому не тільки грипу, а й будь-яких інших захворювань. Про це наша розмова з Юрієм Козловським (на знімку).
— Юрію Костянтиновичу, не секрет, що багато пацієнтів зневірились в офіційній медицині, не кажучи вже про різних «академіків» та «професорів» від народної медицини. Вас же в науковому світі знають передусім як заслуженого винахідника, доктора технічних наук, академіка Української технологічної академії. Як з цим поєднується цілительство?
— Не наважусь назвати себе практиком-цілителем у глибинному, народному розумінні цього слова, бо природа наділяє таким даром справді обраних, до того ж не так вже й часто. Але в моїй родині завжди була цікавість і до біологічної, і до медичної науки. Тому і я, присвятивши свою і наукову, і виробничу діяльність вивченню механіки, не міг не зацікавитись роботою живого людського механізму. Саме через це ось уже майже півстоліття збираю та вивчаю літературу, яка присвячена найрізноманітнішим методам лікування, у тім числі й народного цілительства. Сьогодні це вже тисячі томів у моїй приватній бібліотеці.
До того ж доля складалась так, що мені доводилось спілкуватись із видатними хірургами, кардіологами і обговорювати з ними різні ідеї проведення операцій. Адже при розробці нових методів оперування просто не обійтись і без технічних розробок інструментів, і без знання суто інженерних законів. І це вже, як то кажуть, моя парафія. А все разом і привело до того, що я зібрав надзвичайно цінну і корисну інформацію, котрою намагаюсь поділитись з усіма.
— Рецептів здоров’я і засобів від усіх хвороб сьогодні зустрічається стільки... А часто виявляється, що переважна більшість їх безсила. То кому вірити? Як лікуватись?
— Є методи, які, на перший погляд, видаються дуже простими і навіть банальними. Але в них справді сконцентрована і мудрість лікарів, і сила природи. Важливо тільки щиро повірити в це, і тоді найпростіші засоби обов’язково спрацюють. Я переконаний: будь-яке лікування потрібно розпочинати з того, що поселити в свою душу Любов, Добро, Світло, Красу і Радість. Кожен повинен знайти спокій і мир насамперед у собі. І навіть тоді, коли доводиться переживати страшні життєві випробування. Головне — не втрачати віру, надію, не озлобитись на весь світ, не лякатись його. Тож зафіксуйте у своєму мозку одну думку: «Я повинен бути здоровим і гармонійним до навколишнього світу».
Я далекий від думки, що у разі складних захворювань можуть допомогти лише народні методи. Не треба відкидати і консультацію лікаря, і сучасні методи дослідження, і оперативне втручання, без якого іноді життя просто не врятувати. Але це не завадить вам вийти в ліс, притулитись до дерева (ваш організм сам підкаже, яке вам ближче), спробувати відчути, як його сила переходить до вас. Хтось простягне руки до неба, вловлюючи космічну енергію, когось вилікує живильне сонячне тепло, а когось — холод глини... Природа дарує тисячі рецептів, але важливо зрозуміти, що немає серед них універсального. Вам дається шанс вибрати те, що підходить. Просто прислухайтесь до себе і до навколишнього світу.
Утім, є і певні обов’язкові кроки. Зокрема, всяке лікування варто розпочинати з очищення організму від шлаків, токсинів, паразитів. Тут може допомогти відвар льону, вівса. Зрештою, будь-які трави, які традиційно використовуються у вашій місцевості. А після цього додайте вашій імунній системі сили за допомогою чаю з шипшини, відвару календули, суміші соку алое та меду.
— Ці рецепти знайомі кожному з дитинства.
— Але чи використовуємо ми їх? Причому не тільки тоді, коли хвороба вкладає в ліжко. Нині політики дорікають одне одному, що країна не була готова до епідемії. А чи був готовий до неї кожен із нас? Що зробив, щоб додати організму сил та енергії, які так потрібні в боротьбі з хворобами? З куди більшою наполегливістю щодня ми затрачаємо значно більше зусиль, щоб «зносити», занапастити наші органи і системи, і не хочемо докласти найменших, аби допомогти їм. Спробуйте протягом тижня вживати петрушку, сік грейпфрута та буряку, виноградний оцет та відвар із насіння кропу. На десерт — фісташки, вишня, чорниця, виноград, горіх, трохи виноградного чи яблучного оцту. Через тиждень перепочинку все повторити — і це вже буде гарантією того, що ваші судини очистяться і рівень холестерину в організмі знизиться.
А от для очищення печінки треба докласти трохи більших зусиль. О дев’ятій вечора треба зробити три клізми, а о восьмій ранку випити склянку яблучного соку. Після дня голодування знову о дев’ятій вечора випити сто грамів оливкової олії та п’ятдесят грамів лимонного соку. При цьому кожних два ковтки олії запивати ковтком соку. Після цього на дві години треба лягти на правий бік, підтягнути коліна до живота, під печінку підкласти гарячу грілку. Зранку — знову клізма, і ваша печінка просто омолодиться.
— Такі рецепти є для кожного органу? 
— Поза сумнівом. Головне — ви повинні бути твердо переконані, що, приміром, відвар виведе з вас всі шлаки, компрес — вгамує запалення, а часник — вб’є мікроби. Створивши хвороби, природа подбала про те, щоб був обов’язковий ключ для їх лікування. Просто ми не завжди можемо, а інколи просто не хочемо знайти і використати його.
Насипте зранку в шкарпетки трохи сухої гірчиці і одягніть їх. Потім випийте чай із шипшини, гілочок смородини і малини, додавши меду. Закапайте ніс соком алое. І наостанок, якщо грип на вулиці просто лютує, покладіть просто в марлеву пов’язку трохи подрібненого часнику. Після цього сміливо можете виходити з дому — усі ці природні засоби стануть надійною профілактикою проти вірусу. Якщо ж ви все-таки захворіли, то не забудьте про чаї з липи, соснових бруньок, мати-й-мачухи, цвіту бузини... Добре допомагає компрес на шию із натертого хріну, а у разі кашлю — сітка із внутрішнього свинячого жиру на груди.
Не секрет, що у кожного із нас десь на рівні підсвідомості живе острах захворіти на невиліковні хвороби. Але саме страх і веде до захворювання. Краще переконати себе в тому, що ви знаєте, як їй протистояти. Приміром, дедалі частіше можна знайти інформацію про те, що профілактикою ракових захворювань можуть бути гриби. Причому не тільки народні цілителі, а й науковці кажуть про те, що далекосхідний гриб шіітаке і наші рідні веселки, сироїжки, дощовики, лисички, білі гриби, опеньки і шампіньйони можуть протистояти цій страшній хворобі. А багато авторів радять вживати для профілактики звичайну квашену капусту, помідори, огірки, солені гриби.
— А чи не може захоплення траволікуванням, різними видами очищення організму, вживання різних хімічних сполук зашкодити?
— Звичайно, може. Тоді, коли людина втрачає міру, коли вона стає одержимою. Успіх всякого лікування і протистояння хворобі полягає насамперед у тому, щоб відновити гармонію в роботі як самого фізичного тіла, так і в його єдності з духом, почуттями, розумом. Хіба ми не знаємо випадків, коли навіть кохання, найсильніше і найсвітліше почуття, може бути вбивчим. А що казати про лікарські рослини, до складу яких нерідко входять просто ядовиті сполуки? Тому поміркованість, абсолютно у всьому, має бути основним рецептом.
А ще варто не забувати, що людський дух наділений неймовірною силою, досі не розкритою до кінця, і не вивченим потенціалом. Це надзвичайно міцне знаряддя у боротьбі з багатьма недугами. Але тільки добра душа, щире серце і допитливий розум можуть підкорити цю силу. Тому слова давніх мудреців про необхідність постійного вдосконалення власного тіла, душі і розуму — це дуже простий, але водночас такий глибинний рецепт не тільки до здоров’я, а й до довголіття. А, може, й до безсмертя. Та що важливо — нікому не заборонено скористатись цим рецептом.
Розмову записала 
 
Фото автора.