Фестиваль «Палкі серця—2009» провели в Кам’янці-Подільському. Так назвали цьогоріч традиційний огляд творчості громадян міста, котрі мають інвалідність, і , незважаючи на це, радують спільноту своїми талантами.
Загалом у місті вісім тисяч людей з особливими фізичними потребами, але вони такі ж енергійні, веселі, талановиті, як і здорові люди. Їх не зломила, не зігнула хвороба, вони повсякчас прагнуть прикрашати рідне місто власними картинами, вишивкою, квітами з бісеру, співають і танцюють на багатьох фестивалях, зокрема й міжнародних, що відбуваються в Кам’янці. Міська влада всіляко допомагає в оздоровленні та реалізації задумів — у стотисячному місті діє три центри реабілітації.
Підлікувавшись, творчі особистості мріють навіть про власну справу, як-от голова товариства «Гармонія» Наталія Безпалько. Вона разом із Вірою Гожою, Людмилою Качинською, членами цієї та інших громадських організацій людей з фізичними вадами, і навіть з дітьми із товариства «Мрія», яким керує Надія Харламова, безкоштовно отримали у Старому місті перший будиночок-кіоск для торгівлі сувенірами власного виготовлення. Тож відчули себе нарівні з 60 підприємцями Кам’янця: можуть бути гідними конкурентами тим, хто вже не один рік працює в цьому бізнесі. А покупці, дізнавшись, хто виготовив сувеніри, охоче купують їх.
Цьогоріч на фестивалі творчості інвалідів найактивніші учасники, крім подарунків від влади, отримали подарунки від нашого корпункту в Кам’янці-Подільському. Це індивідуальні та офісні календарі на наступний рік. А відомі в краї благодійники допомогли передплатити людям з палкими серцями їх улюблений «Голос України». У списку спонсорів — генеральний директор заводу «Подільський цемент» Семен Дарчук, керівник автотранспортного підприємства АТП—16808 Анатолій Шевчук, депутати міської ради Анатолій Качуровський, Микола Розбам, Сергій Вєдєрніков та інші.
На передньому плані знімку: Наталія Безпалько розповідає про гарні зміни у своєму житті.
Фото автора.