Мешканці села Млинок Зарічненського району обурюються тим, що в їхньому селі приватний підприємець «веде наступ» на обеліск полеглим у роки Великої Вітчизняної війни односельцям — споруджує біля нього будинок з магазином. Відтак, пишуть у листі до редакції мешканці Млинка, будова закриє з одного боку обеліск. Та й з практики знають, що тільки-но в селі з’являється якась продуктова крамниця чи генделик, біля нього, пробачте, облаштовують стихійний туалет. А люди не хочуть подібне бачити біля обеліска Слави, який справедливо вважають святим місцем.
Обеліск Слави у селі Млинок Зарічненського району звели всередині 80-х років минулого століття. На плиті викарбовано прізвища двадцяти одного мешканця села, які полягли в минулу війну. Більше чверті віку сюди приходили родичі полеглих і просто односельці, щоб віддати шану героям. Раніше колгосп брав на себе впорядкування та утримання обеліска Слави, а коли розпався, святиня практично стала нічийною: вона навіть не значиться на балансі Борівської сільської ради, до якої входить Млинок.
— Свого часу ми взяли на баланс обеліск у селі Боровому, — розповідає Борівський сільський голова Володимир Калюта. — Але і той, що у Млинку, ми впорядковуємо, прибираємо біля нього. Щоправда, на обеліску звели гніздо лелеки. Кілька разів ми пробували «переселити» птахів, але марно. Родичі тих, чиї прізвища викарбувані на обеліску, вже махнули на це рукою: мовляв, може, воно й символічно, бо лелеки — мирні птахи...
Якщо чесно, то обеліск Слави має жалюгідний вигляд, давно потребує господарських рук. То є підстави дорікнути і громаді села: якщо вже обеліск нічийний, то невже важко організувати якийсь суботник, щоб насіяти біля нього квітів, скажімо, чорнобривців, посадити кілька дерев для затишку? Хіба у селі, де, наче гриби після дощу, ростуть нові добротні будинки, не знайдеться умільців, щоб привести у належний естетичний вигляд обеліск?
Зрештою, до цієї проблеми віднедавна додалась ще одна, про яку пишуть у листі жителі Млинка, — будівництво біля обеліска житлового будинку разом з магазином. Люди вважають, що новобудова з одного боку закриє обеліск. Відкрито виступити проти цього будівництва вони не наважились — сумніваються, що до їхньої думки хтось прислухається. Тим «хтось» мав би стати сільський голова Володимир Калюта та депутати Борівської сільської ради — та сама місцева влада, яка й надала приватному підприємцю земельну ділянку під забудову, не врахувавши, що це може обурити людей (що, зрештою, і сталося).
Тому хотілося б запитати у сільського голови Володимира Калюти: хіба ж у селі такий дефіцит землі під забудову, що потрібно було саме на цьому місці виділити ділянку під будинок з магазином? Такої ж думки й автори листа: «Пропонували підприємцю ділянку під забудову навпроти діючого магазину, який він, до речі, і орендує, — пишуть у листі люди. — Але ж не захотів, бо там потрібно ще рук докласти: зрізати дерева, ставок засипати... Навіщо, якщо можна побудуватись біля обеліска? Фундамент уже межує з його огорожею. А як зведуть ще стіни і накриють, то вода з даху стікатиме прямо на пам’ятник. Та ж його й видно не буде за цим магазином. А те, що буде з таким сусідством, здогадатися не важко — ходитимуть, вибачте, до вітру і смітитимуть за обеліском, як у Зарічному за автостанцією. Який він після цього матиме вигляд?»
Як аргумент на користь такого будівництва Борівський сільський голова Володимир Калюта наводить те, що підприємець-забудовник обіцяв стежку до обеліска прокласти, благоустроїти територію біля нього.
Тим часом новобудова біля обеліска має статус «самобуду». З цим погодилась головний архітектор району — начальник житлово-комунального відділу Зарічненської РДА Олена Дубінецька. Адже рішення Борівської сільської ради про надання забудовнику земельної ділянки є лише підставою для виготовлення необхідної проектної документації та проходження відповідної дозвільної процедури. Зокрема, оформлення права на земельну ділянку, отримання дозволу на будівництво об’єкта містобудування, отримання дозволу на виконання будівельних робіт тощо. Лише маючи останній документ, який видає інспекція державного архітектурно-будівельного контролю, забудовник вправі приступати, власне, до будівництва. Але, як з’ясувалось (і це підтвердили посадові особи у відділі містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації та інспекції ДАБК), забудовник усіх документів поки що не має. Тому, як підтвердив помічник прокурора Зарічненського району Павло Шкода, це будівництво зупинено, а прокуратура проводить перевірку з цього факту.
Та все-таки в цій історії головне навіть не це, а моральний аспект. І щодо самого будівництва, яке сприймається як наруга над пам’яттю полеглих під час минулої війни, і щодо утримання обеліска, приведення його у належний естетичний вигляд.
 
Рівненська область.
На знімку: «самобуд» наступає на обеліск у селі Млинок Зарічненського району.
Фото Сергія ТИШКОВЦЯ.