Щоб улаштувати генделики з виходом на води Південного Бугу, підприємливий вінничанин висипав у річку... десятки машин щебеню.

Приблизно рік тому, у грудні 2008-го, в Вінницькій обласній прокуратурі відбулася нарада, на якій прийняли рішення про проведення перевірки вимог земельного, містобудівного та природоохоронного законодавства під час використання прибережної захисної смуги річки Південний Буг. Як розповіли екологи, яких також залучали до участі в перевірці, прокуратура навіть фільм зняла з цього приводу. Зафіксували обидва береги річки від селища Сабарів до мікрорайону П’ятничани. Хто бачив це «кіно», каже, що від зображеного на екрані аж в очах рябить: один палац кращий за другий. Більшість із них заглядають вікнами у воду.
«А де ж була прокуратура, коли товстосуми тільки починали будувати свої «мазанки?» — запитує один з екологів. — Адже будівництво у прибережній захисній смузі заборонено. Тоді ще можна було зупинити роботи. А тепер хто ці хатини візьметься руйнувати?


Вечеря на... воді


Від церкви у Старому місті по крутому Бузькому узвозу сходимо вниз і повертаємо праворуч. «Ось тут ми в дитинстві літом купалися, а зимою, коли річка замерзала, каталися на ковзанах та санчатах, — каже один із жителів Старого міста на ім’я Сергій Миколайович. — А тепер, як бачите, до річки не підступитися. Приватна власність. Будинки на самісінькому березі. Про які там природоохоронні норми можна казати? Адже у нас ніхто нікого не боїться. Якщо є гроші, можна відкупитися навіть від дідька лисого».
Один із власників будинку з вікнами на воду, порушивши закон про забудову, вирішив ще раз знехтувати чинним законодавством. Підприємливий чоловік наважився на безпрецедентний крок. Вирішив влаштувати альтанки не тільки на березі. Для більшої екзотики продовжив берег з допомогою насипу в річці. Десятки машин щебеню завіз. Установив на насипу аж шість альтанок. У відвідувачів таких генделиків мало складатися враження, що вони попивають з келихів і вечеряють просто на воді. Зрозуміло, така екзотика коштувала б дорожче, ніж, скажімо, в кафе на асфальті.


Двадцять ставків на березі річки


Порушення законодавства можна спостерігати на берегах Південного Бугу на кожному кроці. Ось тільки декілька фактів з матеріалів перевірки природоохоронців. Наприклад, мешканець будинку у провулку Прибузький самовільно зайняв земельну ділянку із земель водного фонду Вінницької міськради. У чоловіка немає навіть рішення про передачу землі у власність або надання в оренду. Так само без дозвільних документів він побудував капітальну споруду — автогараж. Читач навіть не здогадується, як «жорстоко» покарали порушника. Йому нарахували штраф у сумі... 13 гривень 46 копійок.
А от пан із вулиці Зарічна, як зазначено у протоколі, самовільно зайняв на березі земельну ділянку. Там він також спорудив гараж. Його оштрафували вже на 31 гривню 20 копійок. Штраф на суму 63,88 гривні накладено на жителя вулиці Квітуча, який теж без документів використовує земельну ділянку водного фонду міськради. Встановив на ній три дерев’яні альтанки на бетонних фундаментах, спорудив бетонний майданчик.
Неабиякий подив викликає той факт, що окремі власники будинків на березі Бугу викопують на зайнятій території ще й ставки. Вода біля води — для чого? Більш як двадцять таких рукотворних водойм налічили перевіряльники вздовж лівого і правого берегів Південного Бугу. Один із таких панів водойму навіть загородив металевою сіткою, посадив дерева, звів нежитлове приміщення. Створив райський куточок. Шкоду, заподіяну чоловіком за самовільне зайняття землі та будівництво на ній водойми і споруди, оцінили аж у 213,97 гривні.
Більшість штрафів, як бачите, смішні. Тільки одну пані покарали на суму в 2418,35 гривні за те, що використовувала не за цільовим призначенням придбану на березі річки землю.
На запитання, як визначається сума штрафу, в управлінні Держземінспекції у Вінницькій області пояснили, що є методика визначення розміру шкоди. Встановив її Кабмін. Номер документа — 963 від 25.07.2007 року. Чиновники Кабміну, на подив, вже надто поблажливі до порушників. Чому? Запитати б про це у них...

Вінницька область.


Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

 Коментар


Юрій ГАРБУЗЯК, начальник Північного регіонального відділу Держземінспекції у Вінницькій області:

— Порушення вимог природоохоронного законодавства під час використання прибережної захисної смуги річки Південний Буг допускають і юридичні, і фізичні особи. Значна частина таких порушень стосується самовільного захоплення землі. Наважуються на таке, бо знають, що покарання незначні. Суми штрафів за такі порушення, як кажуть, справді смішні. З приводу наведеного факту про річковий насип, який зробив один із жителів вулиці Нагірна і без жодних на те дозволів встановив на ньому шість альтанок, уже є рішення суду. Порушника зобов’язано звільнити зайняту територію.
У прибережній захисній смузі деякі жителі міста незаконно зводять будівлі, саджають фруктові сади, викопують штучні водойми. Це за того, що чинним законодавством дозволено на такій території вирощувати тільки сінокоси. На всіх порушників складено відповідні протоколи, їх передано до прокуратури. За двома випадками судом прийнято рішення про звільнення зайнятих територій і повернення їх у первозданний вигляд.