Оголошення з пропозицією придбати зістрижені жіночі коси можна зустріти мало не на кожному стовпі у будь-якому місті України. Знедавна цим бізнесом зацікавилися і правоохоронці. Як повідомив «Голосу України» прокурор Кіровограда Олександр Бабіков, його підлеглі вивчають конфлікт між підприємством, яке закуповує волосся, і спецінспекцією міста (зокрема, за заявою однієї із сторін) на предмет відповідності чинному законодавству дій кожного з них.
«Ще ніде на території України нам ніхто не перешкоджав!» — обурено запевнив начальника спецінспекції Кіровограда керівник фірми, що скуповує волосся.
Багато хто із панянок уже спробував забагатіти таким чином. Кажуть — не вдалося. Майже завжди волосся чомусь виявляється не відповідним до вимог, не стандартним та низької якості. Тож зробити на цьому ґешефт жіночкам не вдається — приробіток копійчаний.
Приватне підприємство, що здійснює закупівлю волосся, нехтує законом, твердять у спецінспекції. «На території Кіровограда грубо порушується Закон України «Про благоустрій населених пунктів», ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення та пп. 14.7.1, 14.7.2, 14.7.4 Правил благоустрою міста», — уточнюють інспектори. Заїжджі працівники підприємства обклеюють рекламними оголошеннями про закупівлю волосся невстановлені для цього місця. А під тимчасові приміщення для скупки зістрижених пасм використовують місцеві перукарні. Власники останніх або ж давали на це тільки усний дозвіл, або ж взагалі не знали про такий промисел у них під боком. Традиційно розклеювання об’яв із адресами таких перукарень ведеться протягом місяця, а фактично «прийомний пункт» працює тільки в зазначений день.
«Даний вид підприємницької діяльності є незаконним не тільки на території нашого міста, а й по всій Україні», — попередив керівника підприємства начальник спецінспекції Віктор Іванов. У відповідь почув обурення і погрози. Свою впевненість у безкарності, за словами Віктора Іванова, керівник підприємства аргументував зв’язками в прокуратурах Донецька, Кіровограда та інших міст. І погрожував фізичною розправою начальнику спецінспекції і його сім’ї.
Люди, які працюють на власників «волосяного» бізнесу, отримують мізерну платню — 50 грн. на добу. Працівниками спецінспекції вдалося затримати одну з таких мобільних груп. Коли щодо неї складали протокол про адмінпорушення, представники фірми попросили у працівників спецінспекції ... шматок хліба, який з великою жадібністю з’їли. «Ці факти підтверджують рабські умови використання людської праці», — стверджують у відкритому листі працівники спецінспекції Кіровограда до голови обласної державної податкової адміністрації і начальника УСБУ в Кіровоградській області, оприлюдненому на офіційному сайті міськради.