За одним і тим самим сценарієм розгорталися кримінальні епізоди, які зараз розслідує донецька міліція. Жертвами двох шахраїв ставали кілька жінок-продавщиць у Кіровському районі обласного центру. Добре вдягнений сорокарічний чоловік звертався до продавця в невеликому магазинчику і скаржився, начебто загубив неподалік дуже важливі для бізнесу документи.
При цьому незнайомець голосно розмовляв по телефону, пояснюючи комусь у трубку, що в нього «зривається завантаження» чи «затримується відправлення», тобто в працівниці прилавку повинно було скластися цілковите враження, що вона має справу з «крутим» бізнесменом. Відвідувач слізно просив зателефонувати йому, якщо раптом документи знайдуться, і обіцяв винагороду як продавщиці, так і тому, хто виявить пропажу.
Через кілька годин до магазинчика заходив інший чоловік і демонстрував папери, начебто знайдені неподалік. На верхньому аркуші був напис: «Дозвіл на вивезення вантажу за межі України». Продавщиця, яка щойно розмовляла з «бізнесменом», щиро вірила, що перед нею — справді важливі документи. Жінка набирала залишений першим незнайомцем номер і повідомляла «щасливу» новину, розраховуючи в перспективі на винагороду. Співрозмовник «радів» знахідці, але заявляв, що зараз перебуває за межами Донецька й негайно приїхати не може. «Бізнесмен» просив продавщицю віддати тому, хто знайшов пакет, певну суму (приміром, 300 гривень), обіцяючи пізніше приїхати, повернути гроші та «озолотити» уважну знайому такою самою сумою. Неважко здогадатися, що за начебто важливими документами ніхто не приїздив, а телефон «бізнесмена» вперто не відповідав.
Як розповіла слідчий Кіровського райвідділу міліції обласного центру Ольга Козіна, протягом місяця на території району сталося п’ять таких випадків шахрайства. Історія набула розголосу серед продавців і реалізаторів. Одна із працівниць магазину, яка вже знала про схему обдурення, не видала себе й до кінця зіграла роль наївної дурепи. Коли після зникнення «бізнесмена» з’явився його напарник, жінка тягнула час, начебто торгуючись за суму винагороди. Тим часом її колеги викликали міліцію. Обидва аферисти затримані.