Напад на відділення одного з банків у Донецьку допоміг посилити пильність співробітників міліції. За словами начальника кримінальної міліції міського управління внутрішніх справ Юрія Сєднєва, зловмисники прибули до фінансової установи на джипі «Тойота» та вже встигли вдягнути маски. У цей момент потенційні нападники привернули увагу співробітників міліції. На пропозицію вийти із салону водій миттєво заблокував двері і натиснув на педаль газу. Протаранивши кілька автомобілів, що перекривали дорогу, позашляховик вирвався із кільця і помчав по місту. Враховуючи, що в цей час на вулицях було багато людей, а злочинці могли мати зброю, оперативники прийняли нелегке рішення і припинили переслідувати авто. Пізніше «Тойоту» знайшли покинутою в сусідньому районі. Всередині салона були два газових балони, дві бейсбольні битки, камуфляжні костюми із написами «Охорона» та «Охорона комплекс», дві маски із прорізаними отворами для очей та маски, виготовлені із жіночих панчох.
А через сім днів організатора невдалого нападу затримали в Одесі. Під час обшуку в гаражі, який він орендував у Донецьку, вилучено вогнепальну зброю. Показово, що лідер угруповання спокійно прогулювався по набережній із подругою, а коли помітив оперативників — стрибнув у морську воду, намагаючися втекти. До  цього за гратами опинилися члени бригади. Всього до неї входили п’ятеро осіб, раніше судимих за різні злочини. 40-річний ватажок має дві вищі освіти і стверджує, що в минулому був учителем малювання. Знання педагогіки і психології, а також колишня судимість за зберігання зброї допомагали йому збирати групу і правильно розподіляти ролі.
Зараз у послужному списку банди — сім доведених пограбувань і розбоїв, а всього на її рахунку понад 25 злочинів. Ступінь участі кожного із фігурантів встановить слідство. Аби не ризикувати даремно, учасники групи обирали для нападу лише «надійні», тобто потенційно грошові об’єкти. Першою жертвою зловмисників став іноземець, який мав у Донецьку свої пункти обміну валюти. У валютчика поцупили портфель із 290 тисячами гривень та 50 тисячами американських доларів. Крім того, двічі нальотчики грабували жінок, які керували дорогими автомобілями — «Лексус» і «Мерседес». В обох випадках бандити заблоковували вихід своїми машинами та відкрито забирали сумки. Грабіжників цікавили лише гроші: мобільні телефони та інші предмети вони викидали за першої ж можливості. А позашляховик «Тойота», який збиралися використати під час нападу на банк, зловмисники забрали у 38-річної мешканки Луганська. Біля супермаркета незнайомці в масках насильно посадили потерпілу до своєї машини, наділи на голову мішок і зажадали ключі від авто. Заволодівши ключами, висадили жертву у безлюдному місці і зникли.

Донецька область.