Прочитав, що Київрада передала під забудову чергову земельну ділянку заповідника «Стародавній Київ» на Андріївському узвозі, 17. Це територія, що прилягає до будинку, який кияни з незапам’ятних часів називають Замком Ричарда — через типові «замкові» башточки, що прикрашають його.
До революції 1917 року тут був постоялий двір, а після — комуналки. За радянських часів я приводив сюди гостей: і «наших», і зарубіжних — із «соцтабору». Пишався, мовляв, ось яка в нас гарна старовина! А найдивніше було те, що, піднімаючись сходами, які начебто вели на горішні поверхи будинку, насправді опинявся на оглядовому майданчику, звідки Поділ і Дніпро — як на долоні. Неважливо, що тоді Андріївський узвіз був занедбаним, а схили заросли дерезою. Зате все збереглося так, як описав Булгаков у своєму знаменитому романі «Біла гвардія», що викликало невимовне захоплення моїх гостей.
Але я — про інше: Київрада передала земельну ділянку неподалік «Ричарда» площею 0,2 га в оренду на 50 років компанії «Транзнешнл Рисорс» — з «метою реставрації й будівництва з наступним обслуговуванням майнового комплексу з об’єктами соціальної інфраструктури». Передала, незважаючи на зауваження Управління правової експертизи проектів рішень і розпоряджень Київради від 12 жовтня, що повернув проект на доопрацювання. В зауваженнях зазначалося, що ця земельна ділянка належить до земель державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ», занесеного в список об’єктів культурної спадщини національного значення Державного реєстру нерухомих пам’яток України.
Тому, згідно із законодавством, проект землевідведення потребує обов’язкової державної експертизи, оскільки попередній висновок від 10.03.2006 р. утратив силу. Як і висновок Держуправління екології та природних ресурсів у Києві від 23.03.2005. Тому проект не відповідає вимогам Земельного кодексу України. Він також не погоджений з постійною комісією Київради з питань культури і туризму. Але сама вона, незважаючи на порушення, все-таки віддала ділянку в оренду фірмі «Транзнешнл Рисорс».
Тим часом не секрет, що ця фірма вже давно володіє Замком Ричарда, просто тепер вона хоче закріпити за собою ділянку, на якій він розташований. До речі, вона нічого не зробила для його реставрації, він, як був занедбаний раніше, так і залишився досі. Голова робочої групи Київради Тетяна Меліхова, котра розглядала раніше питання цього будинку, каже, що тепер ідеться не тільки про землю, а й про те, що тут мають намір будувати об’єкти соціальної інфраструктури. «Це може бути бутік, ресторан, сауна — що завгодно», — сказала вона в інтерв’ю одному з київських видань. Одне слово, як співає Вєрка Сердючка, «будем танцевать, будем зажигать». Сумно...