Учора працівники ТОВ «Донецькшахтометробуд» отримували зарплату — вдруге з початку року. Повіривши обіцянкам міського голови Донецька Олександра Лук’янченка про перерахування 3 мільйонів гривень для часткового вирішення проблем трудового колективу, метробудівці повернулися на робочі місця. Гроші вдалося віднайти в міському бюджеті. У Києві на відчайдушний крок працівників, яким заборгували зарплату за десять місяців, ніяк не відреагували. Попередня виплата зарплати два місяці тому також відбулася завдяки грошам, виділеним містом.
Як повідомляла наша газета, з початку грудня колектив підприємства відмовився виходити на роботу через борги по зарплаті — майже 9 мільйонів гривень. Донецьке метро будується вже не один рік, і припинення відкачування води загрожувало підтопленням і зсувами. «На щастя, грунтові води ще не досягли критичної точки, тому за кілька днів шахтометробудівці зможуть повернути їх до безпечного рівня, — повідомив голова профспілкової організації підприємства Василь Антюшеня. — Але заслуги уряду у вирішенні цієї проблеми немає. Лише міська влада Донецька доклала зусиль, щоб уникнути техногенної катастрофи. У Києві, як завжди, зробили вигляд, що повна зупинка метрополітену — це не їхня відповідальність».
Трьох мільйонів гривень, які виділені метробудівцям із міського бюджету, вистачить, аби повністю виплатити зарплату за грудень минулого року і жовтень цього року, а також частково — погасити борги за електроенергію. Якщо після цього залишаться гроші, додав профспілковий лідер, їх спрямують на виплату частини зарплати за листопад.