За повідомленням Держкомстату, продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали на 1,6 відсотка, житлово-комунальні послуги — на 0,8, так само, як і послуги, пов’язані з охороною здоров’я.
Як ми і передбачали у своїх прогнозах, головними рушіями споживчих цін у листопаді стали сезонні чинники та вартість житлово-комунальних послуг. Від початку року інфляція становить 11,3 відсотка, що обіцяє неабиякий прогрес проти 2008 року (нагадаю, за 2008 рік ціни зросли на 22,3 відсотка). Але в річному вимірі (листопад проти листопада) споживча інфляція вже сягнула 13,6 відсотка. Це вказує на помилковість урядових прогнозів, які лягли в основу держбюджету-2009, і водночас — на справедливість багатьох передбачень. Як і передбачали в уряді, девальваційні очікування не стали ціновим подразником, макроситуація сприяла уповільненню інфляції, а споживчий попит підтримувався за рахунок додаткових запозичень.
Поза тим ризики економічної депресії через скорочення капітальних вкладень і значний дефіцит держбюджету залишатимуться на порядку денному як мінімум до весни.