До Дня місцевого самоврядування у Львові відтворили історичну подію 1356 року — надання місту Магдебурзького права. Театралізована імпреза перед входом до Ратуші розповіла, як канцлер Русі вручив грамоту війту міста і з тим документом воно отримало захист від свавілля феодалів і підпорядковувалося безпосередньо державі, тобто королю. Магдебурзьке право убезпечувало від грабунку, надмірних податків і повинностей. При цьому надавало право на широке самоврядування і міжнародну торгівлю. «Міські прибутки скеровували на облаштування водогону, каналізації, вивезення сміття, брукування, заміну покрівель громадських споруд тощо. Наприклад, у XV столітті на ратуші й катедрі ґонтову покрівлю змінили на черепицю, Ринок і прилеглі вулиці забрукували. Це було впорядковане європейське місто», — розповідав львів’янам, що зібралися на площі, історик Іван Сварник, який, до речі вважає, що саме Львів, а не Володимир-Волинський отримав першим Магдебурзьке право. Однак твердження цього були спалені у 1340 році, коли польський король Казимир перший раз захопив Львів.
Усі, хто прийшов на площу Ринок — історики, політики, пересічні львів’яни, влаштували щось на зразок імпровізованої дискусії, під час якої підкреслювали: саме завдяки правам територіальної місцевої громади Львів у часи середньовіччя отримав можливість розвиватись і примножувати як свої духовні, так і матеріальні багатства.
«Святкування Дня місцевого самоврядування — це найкращий привід нагадати, що за права потрібно боротися. Адже саме самоврядні громади дадуть шанс процвітати містам, а квітнучі міста гарантуватимуть успішність країни. Нам потрібні державні реформи, які наповнять місцеве самоврядування реальними повноваженнями. І тоді ми будемо спокійні за своє майбутнє. Я думаю, що це основний висновок із сьогоднішнього дійства», — наголосив секретар Львівської міської ради Володимир Кварт.