Після кількох гучних скандалів, пов’язаних з продажем та орендою комунального майна, депутати Львівської міської ради прийняли за основу ухвалу, згідно з якою в процесі приватизації майна міської громади оцінку об’єктів відтепер не затверджуватиме постійна депутатська комісія з питань комунального майна та власності, як це було раніше. Повну відповідальність беруть на себе незалежні оцінювачі.
Такий крок можна вважати ще однією рішучою відмовою від корупційних схем, які, що вже гріха таїти, активно діяли раніше. І саме вони сприяли тому, що, приміром, один з найбільших готелів міста, цілісний майновий комплекс «Готель «Львів» було продано за смішною низькою ціною — 17 мільйонів гривен. Хоча, як твердить депутат міської ради, член комісії комунального майна Іван Василишин: «Його комерційна вартість удесятеро більша. Адже квадратний метр аналогічних приміщень поруч коштує в 10 разів дорожче. За оцінками незалежних експертів, вартість лише землі під готелем удесятеро вища, ніж ціна, за яку був проданий увесь майновий комплекс «Львова».
До речі, саме після таких гучних заяв депутата стався нічний підпал двох його автомашин, що стояли поруч будинку. (Міліція не знайшла слідів самозагоряння.) Отже, можна думати, депутата таким чином хотіли «попередити»? Так чи інакше, а дружина і двоє малолітніх дітей Василишина, які бачили, як вогонь від машин мало не перекинувся на їхній будинок, перебувають у шоковому стані...
Лише після кількох депутатських звернень і того, що до справи підключилася громадськість, за фактом такого, м’яко кажучи, недобросовісного продажу була відкрита кримінальна справа. Хоча у пересічних львів’ян немає впевненості, що хтось за це відповість. Бо прикладів продажу майна, яке належить громаді міста, і саме за ціною, що завдає шкоди бюджетові Львова, щиро кажучи, — чимало. Взяти хоча б універмаг «На ринку». Орендар, який мав намір продовжити термін експлуатації закладу торгівлі, підготував угоду на продовження часу оренди, в якій була прописана значно більша сума, ніж попередня, і становила вона 93326 гривень на місяць. Однак управління комунальної власності міськради мало на це своє бачення, і було підготовлено угоду зовсім іншого грошового навантаження і з іншим орендарем. «Родзинкою» угоди, погодьтеся, була «нова» ціна — на 44 роки оренди універмаг віддавали за суму в 19560 гривень за місяць, і це — 1800 квадратних метрів, які дивляться просто у вікна міської Ратуші! В результаті різниця становить 1 мільйон гривень на рік. Саме стільки може недоотримати міський бюджет в часи, коли Львову так потрібні кошти і коли нібито рахують кожну копієчку!...
— Можна з повною відповідальністю стверджувати, що практика продажу чи оренди майна комунальної власності велася всупереч інтересам громади. Кожного разу ціна на великі об’єкти занижувалася більшою чи меншою мірою, — каже депутат міськради і активний член «Громадянського форуму» Теодор Дяків. — Після того, як депутати прийняли рішення не підключати постійну комісію до узгодження ціни, процеси продажу можуть пришвидшитися, на незалежних експертів не чинитимуть тиск, ніхто вже не схилятиме їх до відвертого зменшення оціночних сум. А в разі виникнення сумнівів, що оцінка відбулася з порушеннями, означені оцінювачі (яких, до речі, відбирають шляхом конкурсу) просто не матимуть роботи. Отже, із прийняттям даного рішення сталися три позитивні речі: депутати більше не будуть перебирати свої повноваження, не притаманні їм за законом, не змішуватимуться представницькі та виконавчі функції, а головне, — буде покладено край деяким корупційним схемам.
Цілком природною та вкрай потрібною видається і пропозиція комісії депутатської діяльності та законності Львівської міськради, яка запропонувала управлінню комунальної власності вивішувати на сайті Львівської міської ради інформацію про приватизацію майна разом з ціною об’єкта. А такий спосіб можна буде порівняти, які об’єкти і на яких засадах пропонують, а потім за які суми їх продають.