За рішенням Генеральної Асамблеї ООН 9 грудня є Міжнародним днем боротьби з корупцією. Саме цього дня 2003 року в мексиканському місті Меріда була відкрита для підписання Конвенція Організації Об’єднаних Націй проти корупції. Документ набрав чинності у грудні 2005 року, визначає дієві заходи щодо етики публічної служби і протидії корупції як у державному, так і у приватному секторах.
Як відомо, Верховна Рада у жовтні 2006 року ратифікувала Конвенцію ООН проти корупції. А влітку цього року прийнято пакет антикорупційних законів — «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» та «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень». Такий крок дає змогу нашій державі найближчим часом набути статусу сторони ООНівської Конвенції.
Але не треба забувати: Конвенція однозначно наголошує на тому, що відповідальність за подолання корупції покладається на державу.
Відзначаючи Міжнародний день боротьби з корупцією, у Верховній Раді закликають підтримати гасло загальносвітової антикорупційної кампанії: «Твоє «НІ» має значення».
Як поінформував голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення боротьби з організованою злочинністю і корупцією та імплементації світових антикорупційних стандартів парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Іван Вернидубов, останнім часом комітетом двічі проведено слухання стосовно проблем антикорупційного законодавства та прозорості в публічному секторі. За участю Президента Групи держав проти корупції Драго Коса 16 листопада відбувся й «круглий стіл» на тему: «Шляхи вдосконалення вітчизняного антикорупційного законодавства». А правозастосовні та організаційні аспекти реалізації положень Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» обговорювалися під час спільного засідання комітету та колегії Головного управління державної служби України.
Конвенція ООН, підґрунтям якої є, зокрема, і положення випробуваних часом європейських двадцяти керівних принципів боротьби з корупцією, Кримінальної й Цивільної конвенцій боротьби з корупцією, запропонувала нам пакет світових антикорупційних стандартів. Звісно, міжнародне співробітництво у цій сфері буде дієвішим за умови участі у цій справі інститутів громадянського суспільства, зокрема і приватного сектору.
У зв’язку з цим у Комітеті Верховної Ради особливо наголошують на десятому принципі ініційованого ООН Глобального договору — основи співробітництва з бізнесом: «Ділові кола повинні боротися з усіма проявами корупції, включаючи вимагання й хабарництво».