Ухвалити в цілому проект змін до закону про молоко та молочні продукти рекомендує парламенту Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин. Документ регламентуватиме відповідність якості та безпеки молочних продуктів показникам, установленим законодавством і стандартами України.
Запропоновано, зокрема, уточнити терміни «молочна сировина», «молочні продукти», «традиційні молочні продукти», «пакування», «переробне підприємство» тощо. В проекті також конкретизуються вимоги до показників якості та безпеки молока, молочної сировини і молочних продуктів.
На засіданні члени комітету зазначали, що під час підготовки проекту до другого читання надійшло 35 поправок, більшість яких враховано.
Згідно із проектом, «традиційні молочні продукти — це масло, сири, ряжанка, кисляк, ацидофілін, сметана, сир кисломолочний, кефір, що виробляються з молочної сировини за усталеними технологіями із застосуванням заквасок молочнокислих бактерій, кефір — із застосуванням заквасок на кефірних грибках».
Передбачено також, що молоко, молочна сировина і молочні продукти, які виробляються в Україні та ввозяться на митну територію України, повинні відповідати показникам безпечності та якості, встановленим нашими нормативно-правовими актами.
Законопроектом пропонується заборонити при виробництві традиційних молочних продуктів використовувати жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти.
Члени комітету врахували поправку, відповідно до якої «атестат виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів може бути анульований у разі порушення вимог законодавства у сфері виробництва зазначеної продукції, невиконання розпорядження відповідного органу про усунення порушень умов виробництва».
Старший консультант Комітету з питань національної безпеки і оборони Денис Пащенко, завідуючий секретаріатом комітету Дмитро Поліщук, заступник завідуючого секретаріату комітетом Олександр Тіщенко (зліва направо) під час підготовки до засідання комітету, на якому буде, зокрема, розглядатися проект закону про внесення змін до Закону України «Про правовий режим майна у Збройних Силах України» (щодо системи утилізації озброєння).
За повідомленнями Інформаційного управління апарату Верховної Ради.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.