Сьомого та восьмого грудня Голова Верховної Ради Володимир Литвин перебував з робочою поїздкою у Чернівецькій області.
На політика передусім чекали працівники аеропорту та льотний склад. Литвин привітав колектив аеропорту з Міжнародним днем авіації. Працівники, в свою чергу, подарували штурманську куртку, яка має приносити удачу в непростих ситуаціях. Куртка була з плеча штурмана з 35-річним стажем Тельмана Лютфалієва. Приміривши куртку, глава парламенту зауважив, що вона йому неодмінно стане в нагоді.
Володимир Михайлович висловив стурбованість тим, що для розвитку авіації зроблено так мало. В стані перманентної кризи авіазв’язок між містами України, який не є настільки рентабельним, як міжнародні перевезення. «Раніше цивільна авіація забезпечувала сполучення між районами, не кажу вже про обласні центри й великі міста. Натепер кількість внутрішніх українських рейсів скоротилася в рази. Більшість аеропортів ледь животіють або закрилися. Багато хто втратив роботу. Я доб’юся, щоб в Україні запрацювали програми пільгового кредитування й оподаткування авіатранспортної галузі та літакобудування. Ми поставимо їх на крило», — зазначив він.
Турбує політика й те, що співпраця з іншими державами в галузі авіабудування триває, швидше, за інерцією, хоча Україна має величезний потенціал і видатну історію розвитку авіації: «Наша земля народила цілу плеяду відважних пілотів, льотчиків-випробувачів, космонавтів, конструкторів авіаційної техніки, завдяки вашій самовідданій праці Україна є однією з провідних авіаційних держав світу». Наприкінці виступу Володимир Михайлович подарував льотчикам ікону св. Миколая, котрий, як відомо, є захисником тих, хто в дорозі.
Візит Володимира Литвина відрізнявся від відвідин інших політиків, які в передвиборну пору густо гостюють на Буковині, майже хвилинною точністю розкладу. З аеропорту він вирушив до одного з найстаріших великих підприємств Чернівців ВАТ «Розма», створеного в 1935 році (колишня назва «Тріко»). В радянські часи підприємство було відомим виробником гумового взуття, найбільшу кількість якого випустило напередодні падіння CРCР (понад 24 мільйони пар). Однак і в нових ринкових умовах виробники дали собі раду й освоїли випуск таких перспективних видів продукції, як полімерні труби. Продукцію підприємства експортують до США, країн Європи, СНД, працює мережа фірмових магазинів та складів готової продукції у двадцяти регіонах України.
Володимир Литвин відвідав один із найстаріших і один із найсучасніших цехів підприємства. Переважно жіночий колектив радо зустрів високого гостя, і просто в цеху відбулася жвава дискусія. Людям гірко, що, пропрацювавши багато років, вони так і не заслужили від держави гідної, нежебрацької пенсії, поваги та уваги до своїх проблем. Вони очікують від політики й від діяльності Володимира Литвина, зокрема, дій, що поліпшать економічний стан держави, повернуть повагу до простої робочої людини.
Однією з головних тез виступу Володимира Литвина перед працівниками стала реформа нарахування заробітної плати: «Щоб якнайшвидше подолати кризу, забезпечити зростання виробництва і європейські соціальні стандарти життя, держава має зменшити податковий тиск на виробника, покращити умови його кредитування, а відтак прискорити доведення частки оплати праці у виробничій сфері з 8 до 30 відсотків собівартості продукції».
Підвищення заробітної плати — один з головних оздоровлюючих чинників суспільства, повернення певної справедливості в розподіл благ.
Працівники підприємства «Розма» ставили чимало запитань стосовно несправедливого призначення однакових пенсій для людей, які мають стаж понад 30 років, та тих, хто не працював зовсім, а також нестабільності в державі та досягнення повної відповідальності влади перед народом. Відповідаючи на запитання присутніх, Володимир Литвин зауважив: «На часі введення другого рівня пенсійної системи — накопичувального загальнообов’язкового державного страхування. Накопичувальний пенсійний фонд дасть можливість підвищити рівень соціального захисту в майбутньому». В. Литвин також нагадав, що дії Народної партії спрямовані на підвищення пенсій до 80 відсотків від середньої заробітної плати в економічній сфері та запровадження персональної державної опіки кожної самотньої літньої людини.
Учора Володимир Литвин відвідав села Кельменецького та Новоселицького районів області — частини краю, яка має історичну назву Бессарабія. В райцентрах Кельменці та Новоселиця виступи Голови Верховної Ради були напрочуд лаконічним. Решту часу він присвятив бесіді з виборцями, відповідаючи на їхні запитання. Однією з головних тез, якій він приділив велику увагу, було категоричне неприйняття виборів до рад усіх рівнів на партійній основі. Що стосується президентських виборів, то Володимир Михайлович сказав, що боротьба між лідерами є нічим іншим, як боротьбою кланів за переділ капіталів та власності між п’ятдесятьма сім’ями, статок яких Голова Верховної Ради оцінив у 125 мільярдів доларів. Він також наголосив, що ці вибори є насамперед боротьбою за землю. Серед іншого виборці запитували про його родину, долю банківських вкладів, пенсії, зарплати, вартість газу та відносини із сусідніми державами. На останнє запитання В. Литвин відповів, що треба припинити шукати, кому здати Україну в оренду, і знайти нарешті власний шлях.