Нова система прогнозування, розроблена спеціалістами японського Національного дослідного інституту 

геофізики та попередження стихійного лиха, дає змогу раніше повідомляти мешканцям прибережних територій про зародження цунамі. Она передбачає, що в 150 точках морського дна, за 200 кілометрів від Тихоокеанського узбережжя Японії — від Хоккайдо до Токіо, буде встановлено сотні детекторів, які реагуватимуть на будь-які зміни в океанічних глибинах, що здатні призвести до руйнівної хвилі.

Розробники системи стверджують, що жодний аналог у світі не здатний з такою швидкістю і точністю отримувати та аналізувати інформацію про загрози з океану, і отже, створювати можливості для своєчасного попередження населення та евакуації його в разі потреби.

Досі сигнали про підземні поштовхи одержували тільки наземні станції, які за відповідними формулами, співвідношеннями і аналогіями прогнозували величину загрозливої хвилі та час, коли вона досягне берега. Тепер інформація із сенсорних детекторів через прокладені кабелі надходитиме безпосередньо до метеорологічного управління, на яке покладено завдання оперативного і своєчасного оповіщення населення. Завдяки цьому метеорологи зможуть на 20 хвилин раніше попереджувати мешканців міст і сіл про цунамі. Це дуже значний прогрес, адже катастрофічний землетрус і вбивчої сили хвилі цунамі в березні 2011 року засвідчили, що навіть хвилина, виграна у стихії, рятує життя тисяч людей.

Зараз триває робота над встановленням апаратури та її запуском. Загалом система, на спорудження якої буде витрачено 32 млрд. єн (близько 270 млн. доларів) запрацює вже в травні.

 

Токіо.

21 березня 2011 р. 15-річний Акіхіро Накамура шукає своїх родичів на руїнах постраждалого від руйнівного землетрусу району міста Ісіномакі (префектура Міягі). Тоді в результаті землетрусу, який спричинив цунамі, загинули майже 16 тисяч людей, 2,5 тисячі вважають зниклими безвісти.

Фото Photoshot/Укрінформ.