В Енергодарі відбулося розширене засідання координаційної ради міської громадської організації «Рух за права жителів регіону розташування Запорізької АЕС». 
Темою обговорення стало прийняття в остаточній редакції Закону «Про внесення змін і доповнень до деяких законів України стосовно впорядкування питань соціального захисту населення, котре проживає в зонах спостереження підприємств із видобутку уранових руд, ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами». Учасники засідання розцінили цю подію як першу велику перемогу громадськості стосовно відстоювання законних прав населення, котре проживає в зонах розташування атомних електростанцій, і висловили вдячність тим народним депутатам України, хто послідовно відстоював цю позицію і здолав вето Президента.
Закон, що дозволяє жителям 30-кілометрової зони АЕС розраховувати на компенсації за ризик проживання в потенційно небезпечному регіоні, набирає чинності з 1 січня 2010 року. Його реалізація не потребує бюджетних коштів. Заходи щодо соціального захисту жителів цих територій мають фінансуватися зі спеціального фонду державного бюджету України за рахунок коштів, які надходитимуть від підприємств. Обсяг таких відрахувань визначений в один відсоток від суми надходжень експлуатуючої організації від реалізації електроенергії за результатами роботи за рік чи місяць.
Цих коштів, як вважають фахівці, має вистачити на вирішення питань, пов’язаних із соціальним захистом територіальних громад, а розподілятимуть державні субвенції обласні ради. Законом визначені такі пропорції: 30 відсотків — на потреби області, 55 — на потреби територіальних громад, які розташовані в зоні розташування АЕС (райони й міста обласного підпорядкування зон спостереження), і 15 процентів — на соціально-економічний розвиток території, де розташований ядерний об’єкт (у даному випадку — Енергодар). І ще одна суттєва пільга — тарифи на електроенергію для жителів 30-кілометрової зони становитимуть 70 відсотків від діючих тарифів для відповідних груп населення.
Але чи вдасться реалізувати закон на практиці? Думки учасників засідання координаційної ради громадського руху з цього приводу розділилися. Тому, щоб не перетворитися на чергових «дітей війни», ошуканих державою, енергодарці вирішили не складати зброю і послідовно відстоювати свої соціальні права. В цьому з ними солідарні депутати рад усіх рівнів, запевнив запрошений для участі в засіданні заступник голови обласної ради Анатолій Світлицький. За його словами, обласна рада потурбується про те, щоб субвенції зі спеціального фонду держбюджету розподілялися і використовувалися згідно із законом і в цільовому напрямі. «Однак ми розуміємо, як часом непросто Київ «розстається» із фінансовими ресурсами для потреб територій, — зауважив він. — Тому доведеться ще багато попрацювати, щоб спільними зусиллями добитися того, аби закон реально запрацював в інтересах населення, яке проживає в зонах АЕС».
Запорізька область.