Обласні організації політичних партій почали голосно сваритися поміж собою одразу після початку кампанії з виборів Президента України. У ці дні жителі Херсонської області стають свідками боротьби за лідерство в регіональних партійних організаціях, що загострюється день у день.
Крок уперед і два назад
На автомобільній розвилці біля Херсонського автовокзалу на одному стовпі розміщено білборди двох політичних сил — «Єдиного центру» і Партії регіонів. Донедавна обласну організацію «Єдиного центру» очолював голова обласної державної адміністрації Борис Силенков. На чолі обласної ради перебуває керівник передвиборного штабу Віктора Януковича Володимир Демьохін. Таке несподіване сусідство наочної агітації двох політичних сил ще недавно було темою багатьох анекдотів, які розповідали в Херсоні.
Анекдоти зникли одразу після того, як керівник ОДА Борис Силенков повернувся до «Нашої України», з якої він рік тому уже виходив для того, щоб очолити обласну організації «Єдиного центру». І немов за помахом чарівної палички вся Херсонщина замайоріла рекламою кандидата у Президенти Віктора Ющенка. У місцевій пресі один за одним почали публікувати матеріали, що розповідають про Віктора Ющенка й досягнення його команди за п’ять років.
А незабаром і він сам навідався в область. Напередодні його приїзду на селекторній нараді в Кабінеті Міністрів голова облдержадміністрації Борис Силенков у відповідь на репліку Юлії Тимошенко про те, що обласні керівники «очолюють штаби Ющенка й отримали завдання розвалювати роботу», заявив Прем’єр-міністрові: «Ви добре знаєте, що ситуація в області керована і стабільна. Доповідь закінчена. Я теж очолюю штаб Віктора Ющенка». Тобто, за словами голови облдержадміністрації, жодних проблем у Херсонській області з грипом немає. Тоді чому Віктор Ющенко, перебуваючи в Херсоні, спілкувався з народом у марлевій пов’язці і був присутній на нараді, присвяченій боротьбі з грипом.
Немає підстав говорити і про стабілізацію в економічному та фінансовому становищі регіону. Виступаючи на засіданні Верховної Ради, голова Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Ігор Калєтник, згадуючи Херсонську область, заявив: «У свою чергу, голова ОДА і всі його підручні досі не можуть усвідомити однієї простої речі, що дуже скоро за свої дії доведеться відповідати перед законом, і цей час настане через два місяці. Не дуже давно Комітетом з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією була припинена спроба присвоєння державного автопідприємства в місті Херсоні головою ОДА Силенковим. Не встигли затихнути пристрасті навколо цих подій, як рейдери у змові з чиновниками-казнокрадами вже планують розтягти по шматочках одне з найуспішніших державних підприємств — дослідне господарство «Асканійське». Тим паче що мова йде про ласий шматочок — 7,5 гектара землі на березі Азовського моря».
Неідеологічні суперечності
Не менш грізні викриття пролунали на пленарному засіданні Верховної Ради з уст народного депутата Володимира Скубенка на адресу обласної ради, депутати якої проголосували за виділення 4 тисяч 600 гектарів землі на узбережжі Чорного моря в районі Ягорлицький Кут. Залихоманило й обласну організацію Партії регіонів.
Заступник голови Суворівської районної організації Партії регіонів Ігор Поддубченко спробував за допомогою своїх прихильників очолити районну організацію. Але «партійний бунт» було придушено і багато кого із «заколотників» виключено з Партії регіонів. Вони спробували прорватися на засідання Суворівської районної конференції регіоналів, але не були допущені до зали. А глава фракції Партії регіонів у міській раді Світлана Корнілова патетично заявила, що «донецькі в Херсоні не пройдуть».
На сьогоднішній день обласний штаб Партії регіонів з виборів Президента очолює голова обласної ради Володимир Демьохін, керівником міського штабу було призначено міського голову Володимира Сальда. До того ж останній став ще й довіреною особою Віктора Януковича на виборах.
Обласна організація Партії регіонів, яку роздирають суперечності, вживає заходів домовитися між різними групами впливу і в обласній, і в міській раді. Але надто багато нагромадилося особистих і партійних образ, надто далеко зайшли суперечності в поділі сфер впливу на економіку Херсонщини, щоб у найближчому майбутньому можна було б очікувати консолідації партійних зусиль. Виходить, що обласна парторганізація регіоналів працює поруч із партійцями й виборцями, але не разом.
5 травня 2006 року, одразу після обрання головою обласної ради, Володимир Демьохін патетично промовив, що за його керівництва навіть у Москві захочуть жити, як у Херсоні. Минуло чотири роки, й жодного москвича, що мріє жити так, як у Херсоні, виявити не вдалося. Лідери міської та обласної організації Партії регіонів не приховують своїх цілей. Вони прості та ясні, як безхмарне небо над Херсоном: один (Володимир Демьохін) мріє зберегти крісло голови обласної ради, другий (Володимир Сальдо) хоче продовжувати свою трудову діяльність на посаді міського голови.
Грають м’язами
Завдання ці з урахуванням нинішньої політичної ситуації в регіоні здійсненні. Але для досягнення жаданих цілей регіоналам доведеться витратити набагато більше зусиль, ніж 2006 року. І причина тут проста — за цей час накачали «політичні м’язи» ідеологічні супротивники регіоналів.
По-перше, від фракції Партії регіонів у міській раді відкололася частина депутатів, що не схвалює дії свого регіонального керівництва. Йдеться про депутатську групу «Південний регіон» у кількості 15 осіб. Ця група тісно співробітничає з місцевим БЮТ і фракцією «Громадський контроль», яку очолює колишній народний депутат і давній недруг нинішнього міського голови Сергій Кириченко.
По-друге, набирає сили в регіоні «Фронт змін» Арсенія Яценюка. У той час, коли колишній керівник обласної організації «Нашої України» Борис Силенков робив для себе політичний вибір, нашоукраїнці, залишившись без керівника, «притулилися» до прихильників Яценюка. Три з чотирьох депутатів фракції «Наша Україна» в міській раді сьогодні беруть активну участь у формуванні структур «Фронту змін».
По-третє, супротивники Партії регіонів в області активно намагаються перехопити політичні ініціативи у своїх суперників. Приміром, депутат міськради, лідер фракції «Громадський контроль» Сергій Кириченко вніс на розгляд міськради проект рішення про скасування адміністративного поділу міста на райони та ліквідацію районних рад та їхніх виконкомів. Як аргументи Сергій Кириченко наводить дані про фінансову залежність районних рад від міського бюджету. «Практично весь обсяг владних повноважень в органах місцевого самоврядування на території Херсона належить міській, селищній і сільській радам. Районні в Херсоні ради і депутати цих рад уже нічого не вирішують по суті проблем управління містом», — заявив депутат міської ради. Ймовірно, що це питання буде розглянуто на сесії міськради. Сьогодні у трьох районах обласного центру працюють 140 депутатів. На утримання апарата трьох райрад виділяється з бюджету міста мільйон гривень, а дотація райрадам на виконання повноважень дорівнює 9 мільйонам гривень. Гроші ці в нинішній ситуації могли б працювати на економіку міста та підтримку житлово-комунального господарства.
Херсонська область.