Щороку мільярди гривень з держбюджету спрямовуються на тваринницьку дотацію і підтримку виробництва продукції рослинництва. Попри величезні витрати на стимулювання агропромислового комплексу, кризові явища в АПК загострюються. Вітчизняні товари зникають з прилавків, а Україна дедалі більше стає ринком збуту для іноземних харчів, часто сумнівного походження.
Рахункова палата провела аудит ефективності використання коштів у сумі 248,6 мільйона гривень, виділених у 2008—2009 роках на підтримку тваринництва і рослинництва сільгоспвиробникам в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.
Південь України за своїми кліматичними умовами належить до зони ризикованого землеробства, тому державна допомога тут вкрай важлива.
У загальнодержавних обсягах у 2007—2008 роках частка виробництва зернових та зернобобових в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях становила відповідно 9,3 та 15,5 відсотка, а м’яса — по майже 7 відсотків. При цьому рівень тваринницької дотації та підтримки виробництва рослинництва в загальному обсязі видатків держбюджету по Одеській, Миколаївській та Херсонській областях був відповідно 3,7 відсотка (89,1 млн. грн.), 1,8 (42,8 млн. грн.) та 3,2 відсотка (77 млн. грн.), повідомляє прес-служба Рахункової палати. 
Встановлено, що головні управління агропромислового розвитку держадміністрацій цих областей за відсутності контролю з боку Мінагрополітики розподіляли зазначені кошти необґрунтовано. 
Створені при районних управліннях агропромислового розвитку територіальні комісії, що відповідають за розподіл коштів, ігнорували надані сільгоспвиробниками документи або приймали рішення з порушенням встановленого терміну. Районні управління не враховували рішень комісій, а їх керівники розпоряджалися бюджетними коштами суб’єктивно та перевищуючи повноваження. 
Аудитом встановлено використання бюджетних коштів на виплату дотацій сільгоспвиробникам з порушеннями на загальну суму майже 9,6 мільйона гривень, зокрема в Одеській області — на понад 7,6 мільйона, Миколаївській — на майже 1,4 мільйона, у Херсонській — на 615 тисяч гривень.
У Рахунковій палаті зазначають: 43,2 мільйона гривень дотацій було використано неефективно. Водночас сільгоспвиробники недоотримали 19,6 мільйона гривень. При цьому дотуванням не було охоплено більшість виробників сільгосппродукції.