Під час зустрічі з журналістами у Черкаській області заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко зазначив, що, як і передбачалося, парламент перетворився на місце передвиборної агітації за бюджетні кошти.
Останній пленарний тиждень М. Томенко назвав одним із найбільш неефективних за період діяльності Верховної Ради цього скликання. Він повідомив, що за ці п’ять днів парламент прийняв у першому читанні п’ять законопроектів, в другому — один. У цілому було ухвалено всього три законопроекти (серед них один ратифікаційний) та подолано вето Президента на один законопроект.
«Водночас характер обговорення в сесійній залі зводився до того, що мало хто звертав увагу на текст закону чи поправки, натомість виголошувалися підготовлені партійними штабами промови на підтримку своїх кандидатів та лунала критика опонентів», — наголосив М. Томенко.
За словами заступника глави парламенту, про те, що парламент під час президентської виборчої кампанії не є інститутом, який ухвалює потрібні для суспільства рішення, а є лише місцем виголошення партійних промов, свідчить той факт, що крім низької законодавчої активності в парламенті, зокрема, минулого тижня була й практично найнижча відвідуваність. «Так, наприклад, у п’ятницю, останній пленарний день, свою присутність через письмову реєстрацію не підтвердило близько ста народних депутатів зі 172 фракції Партії регіонів», — сказав він.
М. Томенко зазначив, що така ситуація легко прогнозувалася, і він не бачить можливості ефективної роботи парламенту до завершення президентської виборчої кампанії. «Я вважаю, що було б корисно для країни і для бюджету на час виборчої кампанії не проводити пленарні засідання. Однак мою ідею так і не підтримали, в результаті маємо ситуацію де-юре парламенту, що засідає на пленарних засіданнях, і де-факто — мітинги за участю уповноважених осіб кандидатів у президенти за бюджетні кошти», — підкреслив заступник Голови Верховної Ради.