25 листопада у всеукраїнському Центрі болгарської культури відбулася зустріч кандидата в Президенти України, лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока з виборцями. В Олега Тягнибока є чимало прихильників в Одесі, які відгукнулися на його запрошення і прийшли в старовинний будинок у центрі міста, щоб ознайомитися із програмними цілями кандидата в Президенти України, поставити йому запитання і, звісно, почути відповіді, взяти участь у діалозі з лідером «Свободи». За нинішніми стандартами виборчої кампанії, більш ніж пересічна політична подія.
Але, як з’ясувалося під час пленарного засідання 28-ї сесії Одеської обласної ради, що відбулася через тиждень, депутати були іншої думки про цю зустріч Олега Тягнибока з виборцями-одеситами. Вони звинуватили свого колегу, президента Всеукраїнської асоціації болгар Антона Кіссе, в, скажемо так, некоректній поведінці в питанні надання кандидатові в Президенти приміщення для зустрічі з виборцями. Депутат від Партії регіонів В’ячеслав Страшилін, приміром, пафосно заявив, що «Антон Кіссе зрадив свій народ». У виступі цього депутата звучали такі негативні оцінки в питанні надання приміщення для зустрічі з виборцями, що правила суспільної моралі просто не дозволяють їх відтворити.
Критика на адресу Асоціації болгар України, керівництва цієї громадської організації звучала й у виступах інших депутатів. Лідер фракції обласної ради блоку Наталі Вітренко «Народна опозиція» Ольга Соловенко заявила, що виступ Олега Тягнибока в будинку центру болгарської культури є порушенням не багато не мало Закону України «Про охорону об’єктів культурної спадщини». На її думку, нещодавно відремонтований на кошти 100-тисячної болгарської громади Одеської області будинок Центру болгарської культури треба перетворити на «Слов’янський культурний центр».
Коли, виступаючи на сесії, депутат облради Антон Кіссе заявив, що особисто він є толерантною людиною й однаково ставиться до всіх національностей, а з деякими положеннями передвиборної програми Олега Тягнибока, на його думку, можна погодитися, депутати обурено загули.
У результаті голосування 82 депутати Одеської обласної ради ухвалили рішення про розірвання договору з Асоціацією болгар України щодо оренди приміщення Центру болгарської культури.
Це рішення викликало вкрай негативну реакцію серед болгар України, яких у нашій країні налічується 204 тисячі. Виконком асоціації болгар України поширив заяву, в якій зазначається, що протягом багатьох років «організація демонструвала абсолютне неприйняття націоналізму та ксенофобії і керувалася у своїй діяльності принципами демократії і толерантності. Центр болгарської культури завжди йшов назустріч громадським і державним діячам та організаціям у питаннях проведення заходів на благодійній основі. Цими само принципами керувалася дирекція Центру, даючи згоду на проведення у своєму приміщенні передвиборної зустрічі Олега Тягнибока з одеситами».
Експрес-коментар
Микола СКОРИК, голова Одеської обласної ради:
— Не я ініціював це рішення, але особисто я голосував за нього. Є закон про охорону культурної спадщини. В охоронному договорі між Асоціацією болгар і обласним управлінням з охорони пам’яток культурної спадщини, укладеному відповідно до цього закону, записано, що орендар зобов’язаний використовувати цей будинок і не має права здавати його в суборенду. Якщо Тягнибок був присутній тут як кандидат у Президенти, а він був присутній саме як кандидат, то мав би заплатити за оренду приміщення. У бюджет він гроші не платив. Асоціація болгар до нас з цього питання не зверталася, і обласна рада згоди на цю оренду не давала. Відповідно, на платній основі цього бути не могло. З другого боку, на безплатній основі кандидат у Президенти також не міг там бути присутнім, оскільки це є порушенням закону про вибори Президента України. У такому випадку можуть і повинні виникнути запитання до цього кандидата в Центральної виборчої комісії та інших кандидатів. Я б не домішував до цієї ситуації питання, має там бути саме болгарський культурний центр чи якийсь інший. Якщо абстрагуватися від політичної складової і від ставлення до різних кандидатів у Президенти, то дотримуватися закону повинен кожен. Це вже болгарській громаді вирішувати, наскільки їм близькі ідеали Тягнибока й наскільки вони їх розділяють.
Всеукраїнський центр болгарської культури відкрито п’ятнадцять років тому. На церемонії відкриття були присутні президенти України і Болгарії. За ці роки в ньому проведено близько 8 тисяч різних заходів, концертів, виставок, виступів президентів Болгарії та державних діячів цієї країни. Тут працює бібліотека болгарської літератури. Центр став духовним осередком для всіх болгар нашої держави, який відіграє найголовнішу роль у культурно-освітній діяльності Асоціації болгар України.
Президент Всеукраїнської асоціації болгар України Антон Кіссе, виступаючи на сесії обласної ради, заявив, що прийняв рішення про складання повноважень керівника авторитетної міжнародної організації.
Точка зору
Антон КІССЕ, депутат обласної ради:
— Рішення сесії обласної ради про припинення дії договору щодо оренди приміщення Центру болгарської культури має політичний характер. Безумовно, остаточне рішення про подальшу долю договору оренди прийматиме не обласна рада, а управління з охорони пам’яток культури Одеської обласної державної адміністрації. Наша асоціація буде вирішувати всі питання виключно в законному порядку через розгляди конфліктної ситуації господарським судом. Додам, що я розмовляв з Генеральним консулом Республіки Болгарія в Одесі й Надзвичайним і Повноважним Послом Болгарії в Україні. Вони підтвердили, що уряд Болгарії звернувся з проханням до уряду України про купівлю будинку Центру болгарської культури.
Тим часом
Всеукраїнське об’єднання «Свобода» вимагає достроково припинити повноваження Одеської обласної ради і притягти до кримінальної відповідальності голову облради члена Партії регіонів Миколу Скорика з формулюванням «За грубе порушення Конституції України, розпалювання міжнаціональної ворожнечі та пропаганду українофобства» — таку заяву поширила прес-служба ВО «Свобода». У заяві йдеться, що «Центральна влада повинна жорстко відреагувати на події в Одесі. За порушення прав болгарської громади, перешкоджання виборчому процесу, політичний тиск на кандидата в Президенти і спроби посіяти ворожнечу між болгарами й українцями Одеська обласна рада має бути розпущена».
Одеса.