Учора, відкриваючи урочисте засідання уряду з нагоди Дня місцевого самоврядування, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко привітала всіх присутніх зі святом.
Глава уряду підкреслила, що це свято стосується кожної людини, кожного села, селища і міста. «Треба започаткувати прекрасну традицію, коли це буде свято свят і відзначатиметься так, як свято України», — наголосила Ю. Тимошенко.
Прем’єр-міністр нагадала, що в нас є чимало потужних самоврядних асоціацій. Зокрема, Асоціація міст України, Асоціація місцевих та регіональних влад, а цьогоріч створено ще одну потужну організацію, яка об’єднує 34 відсотки громадян, — Всеукраїнську асоціацію сільських та селищних рад. «З її створенням ми завершили цикл повного об’єднання місцевих громад і далі вже зможемо йти, як одна потужна міцна команда України», — підкреслила Юлія Тимошенко.
У ході засідання Юлія Тимошенко обіцяла дозволити головам сільських і селищних рад балотуватися в місцеві ради.
«Абсолютно точно, що сільські, селищні голови мусять впливати на формування бюджетів і впливати на прийняття рішень на рівні райрад, облрад, міськрад. Тому я вважаю неправильним крок, коли сільським, селищним головам заборонили балотуватися на ці посади», — заявила вона. Необхідні зміни буде ухвалено після президентських виборів, пообіцяла очільниця уряду. «Між 17 січня і 30 травня буде достатньо часу, щоби проголосувати ці зміни в консолідованому парламенті, який точно збереться навколо нового Президента, щоб дати вам можливість уже навесні 2010 року бути депутатами в місцевих радах», — запевнила прем’єр.
Юлія Тимошенко також заявила, що її партія не дасть голосів за обрання міських голів у два тури.