Останнім часом нам вдалося вивести на якісно новий рівень міжетнічний діалог в Україні, заявив Президент Віктор Ющенко, перебуваючи минулої неділі в Житомирі. Він наголосив, що це здобуток, яким ми можемо пишатися і передавати як естафету в нашій національній політиці.
Віктор Ющенко ознайомився з діяльністю Польського дому в Житомирі, який працює вже десять років і проводить різнопланову культурно-освітню та інформаційну роботу. До речі, за даними перепису, кожен третій етнічний поляк в Україні проживає на Житомирщині. Президент подякував громадським об’єднанням за внесок у збереження самобутньої польської культури і поглиблення міжкультурного діалогу в нашій державі.
Загалом на Житомирщині зареєстровано 63 національно-культурні об’єднання. Найбільш активними з них поряд з Польським науковим товариством у Житомирі, обласною Спілкою поляків України та іншими об’єднаннями етнічних поляків є, зокрема, обласне німецьке національно-культурне товариство «Відергебурт», Житомирська міська Спілка волинських чехів, Житомирська міська вірменська община «Еребуні», обласна громадська організація «Руська співдружність». Під час зустрічі з Президентом про грані діяльності своїх національних громад розповіли представники різних меншин. Лейтмотив виступів можна передати такими словами: ми різні, але ми рідні, передає наш власний кореспондент Олексій КАВУН.